Букурещ може да остане без метро от 15 май заради липса на субсидии и неприет бюджет

0

Метрото в Букурещ може да спре да работи от 15 май при липсата на субсидии и на приет бюджет, тъй като няма да има финансови средства да плаща задълженията си към служителите и към трети страни, заяви на пресконференция Мариан Артимон, председател на Свободния синдикат на метрото „Единство“ (USLM), предаде Аджерпрес.

Той посочи, че съществува правителствено решение, според което ако в 120 дни от одобряването на Закона за бюджета не се одобри бюджетът на търговското дружество, това дружество повече няма право на субсидия. „От правителството зависи да промени това правителствено решение (…) Ако нямаш одобрен бюджет, не се дава и субсидия. Без субсидия как да функционираш?“, попита синдикалният лидер.

Той подчерта, че в предстоящия период USLM ще направи всичко, което е по силите му съгласно закона и чрез средствата, които има като синдикат, „да привлече общественото внимание, че има най-голям риск от 15 май метрото вече да не се движи, (жп компанията) ЧеФеРе „Пътнически превози“ също да не се движи, защото няма да си платят задълженията“.

Според него основните проблеми на компанията оператор на метрото в Букурещ – Метрорекс (Metrorex), е хроничното недофинансиране и дефицитът на персонал. В момента Метрорекс има 5050 служители, а дефицитът на персонал е над 800 служители, отбеляза синдикалният лидер. 

Метрото в Букурещ се използва от над 400 000 души на ден, според данни, представени от председателя на Административния съвет на компанията Метрорекс Михай Барбу.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук