България си взема последно сбогом с патриарх Неофит

0
сн. БТА

България се прощава с патриарх Неофит, който почина в сряда на 78-годишна възраст. 

Траурната церемония ще започне от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и ще завърши в Митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Заупокойната литургия ще се води от Варненско – Преславския митрополит Йоан, който е наместник – председател на Светия Синод. 

Опелото на Негово Светейшество ще отслужи вселенският патриарх Вартоломей.

Траурната церемония ще започне в 09:30 часа със Света Заупокойна литургия в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, която ще води Варненско-Преславския митрополит Йоан – временен наместник-председател на Светия Синод. Опелото на Негово Светейшество ще възглави Вселенският патриарх Бартоломей. „Ритуалът е познат от древността“ – разказва отец проф. Иван Иванов.

„В нея има специални молитви и последования, наречени прошения за блаженопочившият наш патриарх Неофит, тъй като Българският патриарх е духовният отец не само на християните, които са пряко и директно свързани с него, но той се възприема и ще остане такъв и в сърцата на всички други вярващи“, казва проф. Иванов.

След опелото, с литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде проводено до митрополитската катедрала „Света Неделя“, за да бъде положено за вечни времена, каквато е била неговата воля. Мястото е специално и свято за дядо Неофит.

 „Те са изразнали в много скромни условия, в една от сградите на Румънската църква, където всъщност неговата майка е била клисарка – разказваше дядо Неофит: „Ние имахме само едно прозорче, през което виждахме света“. Затова неслучайно дядо Неофит избира в „Света Неделя“ да бъде положен, защото на това свято място в древна Сердика се провежда целият Сердикийки събор. Освен това, до ден днешен там се намира „Квадратът на религиите“. Неслучайно дядо Неофит имаше предвид това – да продължи да дава своя духовен пример за всички“, допълни още проф. Иван Иванов.

И двете катедрали са свързани с духовния път на Негово Светейство. В храм-паметника „Свети Александър Невски“ той беше интронизиран, а в храма „Света Неделя“ служеше като Софийски митрополит.

От МВР и НСО съобщават за специални мерки за сигурността и ограничаване на движението в центъра на София по време на опелото на патриарх Неофит. За да бъдат допуснати до опелото и литургията в храма „Св. Александър Невски“, гражданите ще трябва да преминават през пунктове за проверка, разположени при северния и южния вход на храма. 

Те ще бъдат проверявани за опасни предмети, няма да се допускат граждани с обемист багаж. Между 8 и 15 часа се забраняват и дронове над центъра на София.

До приключването на траурната церемония в следобедните часове е в сила забрана за престой и паркиране по улиците около „Александър Невски“. След 7:30 часа ще бъде забранено и влизането и преминаването през тези улици, като полицията може да преценява и да спира движението и на други места в центъра.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук