Велики четвъртък е!

0

Днес е Велики четвъртък – поредният ден от Страстната седмица, през която православните християни по целия свят съпреживяват последните дни от земния живот на Иисус Христос. 

Програмата на църковните богослужения на днешния ден е наситена и пресъздава редица значими събития, свързани с изкупителното дело на Спасителя за човечеството.

С песнопения и евангелски четива Църквата напомня как Христос умил нозете на апостолите, за Тайната вечеря, за молитвата му в Гетсиманската градина, как бил предаден на съд и за страданията му на Кръста, спасителни за хората. 

Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Светия Синод, разказва:

„Господ показа велико смирение! Този, който беше творец на видимия и невидимия свят, след като постави началото на тайнството Евхаристия, ще бъде поруган, оплюван, осъден и ще се възкачва към Голгота за своето спасително дело за всички човеци – проливане на Неговата пречиста кръв върху Кръстното дърво, с която да ни изкупи и да ни направи отново чеда Божии и наследници на вечния живот. Трябва много добре да осмислим това, за да имаме подготовката, чрез тези богослужебни последования, за едно правилно и истинско посрещане на празника на празниците – Възкресение Христово, Великден“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук