Великобритания влезе в техническа рецесия след по-голям спад от очакваното на БВП през четвъртото тримесечие

0

Икономиката на Великобритания се сви с 0,3 на сто през трите месеца до декември спрямо предходното тримесечие, навлизайки в рецесия през втората половина на 2023 г., след като БВП също се сви с 0,1 на сто между юли и септември, показват официални данни на Службата за национална статистика (ONS), предаде Ройтерс.

Проучване на Ройтерс сред икономисти посочи спад от 0,1 на сто на брутния вътрешен продукт (БВП) в периода от октомври до декември.

Темпът на отслабване на британската икономика през трите месеца до декември е най-големият след първото тримесечие на 2021 г. – по време на пандемията от КОВИД-19. Все пак централната банка „Банк ъв Ингланд“ (Bank of England) заяви, че очаква леко повишаване на БВП на страната през 2024 г.

„Бизнесът вече не си правеше никакви илюзии относно трудностите, пред които е изправен, и тази новина без съмнение ще бие като сигнална лампа за правителството“, каза Алекс Вейч, директор по политиките и анализите в Британската търговска камара.

Според финансовият министър Джереми Хънт има „признаци, че британската икономика се завръща към растеж“ и „трябва да се придържаме към плана – намаляване на данъците върху труда и бизнеса, за да изградим по-силна икономика“.

Според публикации в медиите Хънт се опитва да ореже милиарди лири от плановете за публични разходи, за да финансира предизборните данъчни облекчения, при представянето на пролетния бюджет на 6 март.

Само през декември британската икономика е била надолу с 0,1 на сто на месечна база през декември, след ръст с 0,2 на сто през ноември, добавят от ONS. Проучването на Ройтерс предполагаше малко по-голям спад – с 0,2 на сто. На годишна база през декември БВП на страната е бил без промяна спрямо предходния месец.

Производствените сектори, строителството и търговията на едро са се влошили най-рязко и са допринесли с най-много за намаляването на БВП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук