Военният министър в Люксембург: България ще подкрепя Украйна, докато е необходимо

0
сн. БГНЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди на днешния Съвет „Външни работи“ и „Отбрана“ в Люксембург, че България ще продължи да оказва военна помощ на Украйна, докато е необходимо. 

„България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника, обучение и изграждане на капацитет с цел укрепване на отбранителните ѝ способности“, бе категоричен той. 

Министър Запрянов информира колегите си за доставената военна помощ миналата година, която продължава и сега. На базата на наскоро извършен преглед, ще бъдат определени допълнителни количества излишно въоръжение, което ще се достави на Украйна. България е готова да осигури обучение на своя територия на пехотни подразделения и бойни санитари.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис предупреди, че дори одобрената в събота американска военна помощ за Киев за 60 милиарда долара няма да е достатъчна:“Можем да се радваме за ден, но трябва да се подготвяме и за утрешната битка, затова не можем да се отпускаме. Трябва да решим как да продължаваме да помагаме на Украйна“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук