Втори тур на президентския вот в РСМ, гласуват и за парламент

0
сн. БГНЕС

Президентски и парламентарни избори се провеждат днес в Република Северна Македония.

Във втория тур на изборите за президент участват кандидатът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ – Гордана Силяновска-Давкова, и настоящият държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия Социалдемократически съюз на Македония.

На проведения на 24 април първи тур двамата получиха съответно 40 и 19% подкрепа в полза на кандидатката на опозицията. 17 са партиите и коалициите, които се включват във вота за членове на 120-местния парламент.

Право на участие в 11-ите парламентарни избори след обявяване на независимостта на Република Северна Македония имат над един 1,8 милиона души.

Приблизително толкова са и гласоподавателите за президентския вот. Гласуването ще бъде наблюдавано от представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Анализатори в Скопие коментират, че резултатът от вота 2 в 1 е трудно предвидим предвид противоречивите послания по време на кампанията. Първите прогнозни резултати се очакват след 21:00 часа българско време, когато приключва изборният ден в Република Северна Македония.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук