Въвеждат се временни противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

0
сн. БТА

Временни противоепидемични мерки се въвеждат от днес до 31 юли 2024 г. заради епидемичното разпространение на коклюш. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева. Заповедта е публикувана вчера на сайта на Министерството на здравеопазването.

Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции да организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително. Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна.

Здравните инспекции, на които е съобщен случай на коклюш, ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват необходимите противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му лица и външната среда.

При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества хигиенни материали, пише още в заповедта. В нея е предвидено да се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив.

Националният център по заразни и паразитни болести, регионалните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да организират извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш, се допълва в документа.

Всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане, се добавя в заповедта.

В страната са регистрирани 843 случая на коклюш, заяви на брифинг вчера в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Очаква се епидемичното разпространение на коклюш в страната да продължи и през следващите месеци. Това се посочва в доклада на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, на чиято база вчера беше издадена заповедта за въвеждане на временни противоепидемични мерки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук