Възможно спиране на помощта на САЩ и НАТО за Украйна, ако Тръмп бъде преизбран

0
сн. АП

Спиране на американската помощ за Украйна, „разпад“ на НАТО и отслабване на американското лидерство: американски дипломати и експерти, включително бившият държавен секретар Хилари Клинтън, предупреждават за последиците от преизбирането на Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Под егидата на Клинтън, претърпялата неуспех на президентските избори през 2016 г. срещу Тръмп, Колумбийският университет в Ню Йорк, където тя сега преподава международни отношения, проведе вчера симпозиум за „бъдещето на Украйна“ след близо две години руска инвазия.

„Намираме се в ключов момент не само за Украйна, но и за Запада и НАТО“, предупреди бившият държавен секретар (2009-2013 г.), чийто край на мандата съвпадна с началото на влошаване в отношенията между САЩ и Русия след преизбирането на президента Владимир Путин през 2012 г.

Според бившата сенаторка от Ню Йорк „начинът, по който ние, САЩ, реагираме или няма да реагираме, ще има неизмеримо въздействие върху световния ред през 21-ви век“.

Вашингтон е основният военен поддръжник на Киев, с над 110 млрд. долара, опуснати досега от Конгреса, но водещата световна сила от месеци не успява да одобри нови средства за Украйна.

Заради спорове между републиканците, над които Доналд Тръмп упражнява влияние, и демократите на президента Джо Байдън Конгресът отложи за днес гласуването на помощта за Украйна и Израел.

Хилари Клинтън, която беше държавен секретар на Барак Обама (2009-2017 г.) и подкрепяше американския интервенционизъм в чужбина, каза, че „е срам, че помощта за Украйна продължава да бъде задържана от Конгреса заради дребнава политика“.

Тя отправи призив „руската агресия и страданията на украинците да не бъдат оставяни без отговор“.

Седемдесет и шест годишната бивша лидерка от Демократическата партия каза, че в противен случай това ще бъде „подарък за Владимир Путин и удар по световното лидерство на САЩ в защита на свободата и демокрацията“.

Според още по-мрачната прогноза на Кимбърли Мартен, преподавателка по политически науки в колежа „Барнард“ към Колумбийския университет, президентът „Путин … смята, че Доналд Тръмп вероятно ще спечели следващите избори и когато това се случи, НАТО ще се разпадне“.

Бившият президент на Републиканската партия (2017-2021 г.) и бизнесмен Тръмп, вероятен опонент на Джо Байдън през ноември за втори път, често е показвал, че се отнася със съмнение, а понякога и враждебно, към продължаването на американската помощ за Украйна и дори е заплашвал, че САЩ ще напуснат НАТО, ако той се върне в Белия дом.

Според бившата посланичка на САЩ в Украйна Мари Йованович „ако не им помогнем, те (украинците) ще загубят (подкрепата си) във Вашингтон и ще загубят на бойното поле“.

Американската дипломатка също така смята, че „руснаците разчитат на победа на бившия президент Тръмп“, което би имало за последица „излизането ни от НАТО“.

„Много, много мрачна картина за Украйна, където ще изоставим нашите съюзници, за да помогнем всъщност на нашите противници“, добави Йованович.

Иън Бремър, от изследователския център „Евразия“ и преподавател по международни отношения в Колумбийския университет, изрази по-нюансирано становище: той не вижда как страната му може „да напусне НАТО“, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом на 20 януари догодина.

„Това ще бъде по-скоро въпрос на равнището на ангажираност на САЩ“ със Севернотлантическия алианс и Европейския съюз, обясни експертът. 

Особено като се има предвид, че „популистките и евроскептичните движения са във възход, ще получат по-голяма подкрепа на европейските избори в страни като Франция и Германия и вероятно ще се присъединят към Тръмп“, прогнозира Бремър, според когото „отношенията в рамките на НАТО и трансатлантическата система достигнаха своя връх миналата година“.

Това обаче „ще се промени, ако Тръмп стане президент“, заключи той.

От своя страна посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова потвърди, че нейната страна, кандидат за членство в НАТО и ЕС, иска „да бъде европейска“ и вижда себе си „в трансатлантическото семейство“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук