В деня за размисъл Радев се гмурна за почистване на морското дъно край остров Света Анастасия

0

В деня за размисъл президентът Румен Радев се включи в почистване на морското дъно край остров Света Анастасия.

Инициативата е организирана от сдружение „Приятели на морето“. Една от целите е не само опазването на околната среда, но и привличането на повече подводни туристи.

„Опазването на прекрасната българска природа е наша обща отговорност и аз съм изключително благодарен на водолазите от Сдружение „Приятели на морето“, които ме поканиха заедно да почистим морското дъно около остров „Света Анастасия“, и аз мисля, че заедно можем наистина да направим много неща, включително да почистим от боклуците“, каза президентът, който взе участие в гмуркането с водолазните екипи.

До мястото, където се намира параклиса, който е 15 метра дълбочина, Радев пристигна с общинския катамаран „Бургос“.

Президентът първо разгледа подводния параклис, в който има олтар и двуметрова статуя на Света Анастасия. След това заедно с бургаските водолази почисти и морското  дъно от боклуци.

„Трябва да се грижим за нашата красива природа, много съм благодарен на хората сдружение „Приятели на морето“ за поканата и затова, че мога лично да се включа в почистван на морското дъно. 

Радев сподели, че за първи път се гмурка с водолазно оборудване в района, но като съпруг на бургазлийка често се е гмуркал само със шнорхел край Бургас. 

„Остров Света Анастасия се превръща в едно прекрасно място и привлича все повече туристи. Радвам се, че има и млади хора сред водолазите, така че да опознават от всички страни нашето прекрасно Черноморие. Имаме прекрасни условия за подводен туризъм, за подводна архиелогия, надявам се това да бъде още един клон на нашия туризъм, който се предлага“, заяви Румен Радев.

По-късно днес  Радев получи сертификат  за островитянин, връчен му от губернатора на остров Света Анастасия Павлин Димитров. Това е първото посещение на президент на острова край Бургас от новата история.

Радев пристигна на острова с извънредния курс на кораба Бургос, с който до острова са придвижиха водолазите  от сдружението „Приятели на морето”.

Този уикенд е  посветен на чистотата на Черно море. Водолази от бургаското сдружение „Приятели на морето“ се събират за пореден път, за да почистят от отпадъци акваторията около остров Света Анастасия.

Предстои и освещаване на едноименния параклис, който беше потопен през ноември миналата година, отново от сдружението.

Именно подводната атракция и гмуркането са и причината, която е предизвикала интереса на президента. И той също се гмурка в акваторията на острова.

За специалния гост е предвиден и обяд в заведението на острова.  Домакините са приготвили Радев да  опита прочутата рибена чорба, миди  с ориз и тарама хайвер.

Президентът е придружен от съпругата му Десислава Радева, която слезе на острова да го разгледа, докато съпругът й се радва на морските красоти. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук