В КЕВР обсъдиха ценообразуването на тока при предстоящата либерализация

0
сн. БГНЕС

Новият начин на определяне на цените на тока за бита при предстоящото либерализиране на пазара беше обсъден в енергийния регулатор.

Новата наредба предвижда от 1 юли тази година цените да се определят от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране, както беше досега. 

Бъдещата либерализация на пазара на тока за бита частично от това лято и пълно от 2026 година, както и приемането на промяната в Закона за енергетиката наложиха измененията в Наредбата за регулиране на цените на тока. Тези промени предвиждат Министерският съвет, а не регулаторът да определя базовата стойност на електрическата енергия. Как и на каква база ще се определят тези цени обаче, предстои да се изяснява.

Същевременно три електроснабдителни дружества – „Електрохолд“, EVN и „Енерго про“, ще трябва да купуват тока за потребителите си от борсата, където цените доста варират. Затова е предвиден механизъм за компенсация. Ако цената на свободния пазар е по-висока от определената за базова от Министерския съвет, разликата в сметката за ток до тези базови стойности ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система.

В обратния случай, ако токът на борсата е по-евтин, трите енергодружества ще внасят разликата под базовата цена в същия този фонд.

Аргументът на Комисията за енергийно и водно регулиране е да няма социални сътресения, като се осигури по-плавен преход от регулирани към пазарни цени на тока. Още повече че определената базисна цена ще важи за всички битови потребители, а не само за енергийно или социално бедните. Засега този механизъм е заложен само за преходния период от година и половина, като този срок може да бъде удължен с промяна в закона. 

От регулатора припомнят, че освен стойността на енергията, крайната цена на тока включва и тарифи за пренос и разпределение. На този етап потребителите не би трябвало да променят нищо, а новият начин за определяне на цените ще бъде посочен във фактурите след 1 юли, които ще им изготвят, както и досега, електроразпределителните дружества. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук