В Русия от 2022 г. насам са били наети половин милион нови работници в отбранителната промишленост, обяви Путин

0
сн. АП

Повече от половин милион руснаци са започнали работа в отбранителната промишленост от 2022 г. насам, обяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес. АФП отбелязва, че това число илюстрира интензивността на военните усилия в подкрепа на руската инвазия в Украйна.

„През последната година и половина в отбранителната индустрия са създадени 520 000 нови работни места“, заяви Владимир Путин на форум с участието на работници от отбранителната индустрия в Тула, град на около 200 км южно от Москва.

От 2022 г. насам Русия изцяло преориентира икономиката си към оръжейната индустрия и разви производството си въпреки наложените от Запада санкции, които целят по-специално замразяване на производството на боеприпаси и оръжия.

Москва успява да заобиколи някои от тези мерки, например като придобива необходимата ѝ микроелектроника, особено от Азия.

През 2024 г. правителството планира грандиозно увеличение с почти 70 процента на федералния бюджет, предназначен за отбрана.

Съсредоточаването на руската икономика върху отбранителната промишленост, където заплатите са високи, в допълнение към мобилизацията на стотици хиляди мъже и изселването в чужбина на също толкова голям брой мъже обаче доведе до недостиг на работна ръка в сектори като строителството, селското стопанство и други, посочва АФП.

По думите на Владимир Путин в Русия има „6000 компании в сферата на отбранителната индустрия и в тях работят 3,5 милиона души“, като това не включва „10 000 подизпълнители“.

Путин призова днес руските компании да „реагират“ на технологичното развитие на фронта.

„За да успеете на бойното поле днес, е необходимо да реагирате бързо и адекватно на това, което се случва там“, каза той и допълни: „Печели този, който го направи най-бързо“.

Макар руският президент да приветства „много задоволителното“ равнище на военното производство на страната, според Запада Русия е получила повече от един милион артилерийски снаряда от Северна Корея, отбелязва АФП.

На форума в Тула Путин заяви, че преобладаваща част от руснаците подкрепят неговия външнополитически курс, посочва Асошиейтед прес.

„Ако обществото не мислеше по този начин, нищо от това нямаше да се случи“, каза руският президент и добави: „Правим това, което хората очакват от нас“.

Путин повтори, че изпращането на войски в Украйна е било необходимо за защита на рускоезичното население в Източна Украйна и за да се спре, по думите му, посегателството на САЩ и съюзниците им от НАТО върху жизненоважните интереси в областта на сигурността на Русия.
От своя страна, Украйна и Западът смятат, че руската инвазия е непровокирана агресия, отбелязва АП.

„Трябваше на защитим нашите хора /…/, иначе щяхме да се превърнем в слаба държава, която не е самодостатъчна и с която никой не се съобразява“, допълни руският президент.

„Щяха покровителски да ни потупат по рамото и да ни дадат развалени картофи като хуманитарна помощ, докато обмислят, как да ни разкъсат на парчета“, каза Путин пред участниците на форума.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук