В Турция подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения

0
сн. Васил Вълчев, консул на България в Истанбул

Изборните книжа и машините за гласуване вече са получени и подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения. Това съобщи за БНР генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев във връзка с предстоящите избори за членове на Народно събрание и Европарламент в неделя.

Общо 166, или малко над 20 процента от всички избирателни секции в чужбина, са разкрити в Турция. В четири от тях, които се намират в дипломатическите и консулските ни представителства в южната ни съседка, ще може да се гласува както за членове на Народното събрание, така и за евродепутати. Една от тези секции е в генералното ни консулство в Истанбул, където подготовката за вота преминава нормално и без напрежение. Не се очакват забавяния при гласуването заради изборите „2 в 1“, посочи Васил Вълчев:

„Като цяло, подготовката за вота в неделя протича нормално. Получихме изборните книжа и машините от София. Всичко върви според заложените срокове и правила. Няма някакви затруднения, поне към момента. Получаваме добро съдействие от турските държавни органи, в лицето на валийството, кметовете, общинските администрации по места и, разбира се, изселническите дружества на българските граждани.“

Това са шестите избори за Народно събрание от април 2021 г. насам и по тази причина в дипломатическите ни представителства вече има натрупан сериозен опит в изборната организация, обясни Васил Вълчев:

„Настроенията сред хората са, действително, че имат желание да дадат гласа си, за да има стабилност и оттам нататък да имаме едно нормално редовно правителство, което, колкото е възможно по-дълго време от своя мандат да може да изкара.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук