В Хага ще бъде открита конференция за военните престъпления в конфликта в Украйна

0
сн. АП

Повече от две години след началото на руската война на агресия срещу Украйна европейски министри и международни следователи днес ще обсъдят в Хага напредъка в съдебното преследване на военни престъпления, предаде ДПА.

Украйна, нейните съюзници и Европейската комисия искат да гарантират, че заподозрените във военни престъпления ще бъдат изправени пред съда.

Ще бъде поставен и въпросът как Русия може да бъде преследвана за престъплението агресия. За тази цел може да бъде създаден специален трибунал. На конференцията ще бъдат регистрирани и първите искове за обезщетение от страна на жертвите.

Домакин на конференцията е Нидерландия. Сред участниците ще бъдат представители на Европейската комисия, Украйна и западните съюзници, както и на Международния наказателен съд и европейския съдебен орган Евроюст.

Малко след началото на войната няколко страни се съгласиха да сътрудничат на Украйна и на международните съдебни органи в разследванията.

Освен украинските съдебни органи, разследването се води и от Международния наказателен съд със седалище в Хага. Главният прокурор Карим Хан вече е издал четири международни заповеди за арест на високопоставени руснаци, включително на президента Владимир Путин, по обвинения във военни престъпления.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук