Габриел: Шенген е едно от достиженията на европейския проект! Денков: Голяма победа за България

0

Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел по време на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген по въздух и вода, предава БТА.

„Шенген е голяма победа за България. Нямаше да се случи без общите усилия на министрите в правителството“, посочи и премиерът в оставка Николай Денков пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген по въздух и вода.

Има ключови министри, но не искам да отделям никого, защото екипната работа е много важна, добави той. Денков посочи, че парламентът също е имал много важна роля. 

Търси се подходящ политически момент, може би след изборите в Австрия или за Европейски парламент, когато да бъде взето решение, отговори Денков на въпрос кога ще отпаднат проверките и по сухопътните граници. 

България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички заедно да продължим до крайната цел за премахването на проверките по сухопътните граници, заяви Габриел. 

Няма много моменти в живота на всеки един от нас, в който отбелязваме резултат, постигнат вследствие на обединени усилия, на много обща работа. Този ден е и единствен, защото той днес ни казва, че България вече не е само наблюдател около масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, силно, добре функциониращо Шенгенско пространство, коментира вицепремиерът. 

България задава посока и е добър пример. България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни, каза още Габриел. 

Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано със символично отваряне на границата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук