Галъп: Разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вече е 10%! ДПС и „Възраждане“ – само на 1% зад ПП-ДБ

0

Разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вече е 10%!

ДПС и „Възраждане“ – само на 1% зад ПП-ДБ

Това показват данните от последното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на старта на предизлорната кампания 2 в 1.

Ако изборите за Народното събрание бяха в началото на месец май, в подадените за партии и коалиции гласове дяловете биха били следните:

ГЕРБ-СДС биха взели 26,5% от гласовете,

ПП-ДБ – 16,4%,

ДПС – 15,4%,

„Възраждане“ – 15,1%,

БСП – 8,4%,

ИТН – 4,7%. 

Сред останалите е твърде рано за замервания, но дори на този етап личи удобна стартова позиция за листата около Ваня Григорова с 2,5%, „Синя България“ са на този етап с 1,5%, а ВМРО с 1,1% ще е явно в битката за процент. 

Тепърва ще се изяснява подредбата на другите по-малки, сега създаващи се или сега утвърждаващи се партии и коалиции, които засега са с по-нисък резултат под процент.

Данните позволяват на този етап да бъдат забелязани, без да се подреждат, формации като „Български възход“, „Левицата“, „Величие“, „Зелено движение“, формации като тези на Васил Божков, Радостин Василев, Иван Гешев и други.

Спецификата на политическата ситуация у нас позволява доста внезапни развития или пък скрити в анкетната ситуация вотове, чиято величина ще се знае едва в края на кампанията. Но като начало това се отразява в известно общо набъбване на групата на формациите с относително по-ниска подкрепа.      

image007

По отношение на изборите за Европейския парламент вероятните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове, закономерно за подобна ситуация, изглеждат сходно с тези за НС, но вече се открояват и някои специфики. ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от гласовете, ПП-ДБ – 17,5%, ДПС – 14,9%, „Възраждане“ – 14,7%, БСП – 8,2%, ИТН – 4,5%, „Солидарна България“ – с 2,2%, „Синя България“ – 1,4%, ВМРО – 1,3% и други в борбата за процент към този момент.

image008

Към началото на месец май сигурността на гласуване на 9 юни за Народното събрание по декларациите на респондентите е 39,4%. От всички гласуващи 3,6% съобщават, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,5% – но тепърва ще се разбере дали и доколко гласуването на национални избори ще увлече и гласуване на европейските, а разликата в избирателните списъци ще внесе допълнителни нюанси. 3,2% декларират твърдо намерение за гласуване с „Не подкрепям никого“ в изборите за български представители за Европейския парламент.

Данните са от сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“, направен за Българската национална телевизия. Той обхваща 808 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю „лице в лице“ с таблети между 22 април и 2 май. Сондажът не е прогноза за изборен резултат, а е моментна снимка към преминалите наскоро в България празници.

Връзка към страницата на БНТ

Изследването е проведено за БНТ между 22 април и 2 май 2024 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук