ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС включват и интимните партьори като извършители на домашно насилие

0

По-тежки наказания при причиняване на лека и средна телесна повреда и включване на интимните партньори в закона като възможни извършители на домашно насилие предлагат ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Трите формации са внесли два общи законопроекта за изменение на Наказателния кодекс и на Закона за защита от домашното насилие.

„Повод са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора Михайлова. В резултат на садистично нападение с макетен нож, извършено от 26-годишен мъж, тя има 400 шева по главата и цялото тяло, освен това е със счупен нос и обръсната коса“, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Първият проект е за промяна на Наказателния кодекс. С него се завишават наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда.

Който причини другиму средна телесна повреда вече ще се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК.

Възможността да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда отпада от чл. 130 на НК. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв.

Домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, гласят поправки в чл. 2 на Закона за защита от домашно насилие, внесени отново с общ законопроект от трите парламентарни групи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук