Главчев обеща политически неутрален кабинет от ексепрти

0
сн. БГНЕС

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев получи папката с мандат за съставяне на служебен кабинет. Стана ясно, че той е бил единственият от поканените от президента събеседници, съгласил се да поеме ангажимента.
Президентът го призова да изпълни мандата до 7 дни и обеща да не се намесва по никакъв начин в съставянето на правителство. Това е всъщност четвъртата папка с мандат, която Радев връчва за 2 седмици.

При получаването Главчев заяви:

„Знаем с вас, господин президент, че това е трудно решение и за двама ни. Но каква беше алтернативата, тъй като останах последен, който можеше да реализира процедурата, която е описана в Конституцията? Беше да се хвърли държавата в конституционна криза с неясни последици. С отговорност подхождам към разписаното в Конституцията и ще го изпълня така, както е разписана. Ще ви представя състав на правителство, равноотдалечено от всички политически сили; състав от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото. Аз съм сигурен, че има и във ведомствата, и в министерствата такива хора. Ще направя така, че да не се срамувайте при подписването на указа. Напълно съм наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но основната функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България, тъй като този път е избран отдавна. При представянето на кабинета ще представя кандидатите и на политическите сили, за да се убедят и те. Струва си тук да припомня, че преди 8 месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Който иска и от медии, и обикновени граждани, могат да отидат и да попитат в Сметната палата всеки, който работи там, дали съм проявил някакво пристрастие през тези 8 месеца. Смятам да продължавам в същия дух“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук