Главчев от Вашингтон: България, Гърция и Румъния ще създадат коридори за военна мобилност

0

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев заяви днес, че не знае защо президентът Румен Радев бави връчването на втория мандат за съставяне на редовно правителство.

Главчев говори на пристигане за участието си в последния ден от срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която води българската делегация.

Премиерът предположи, че президентът има някакви съображения, за да бави връчването на втория мандат. В Конституцията няма срокове, така че формално няма нарушение призна той, но добави, че по подразбиране държавният глава трябва да направи това в срок от 7 дни.

Главчев отново отказа да коментира вътрешната ситуация в Движението за права и свободи (ДПС). Не знам как ще се отразят процесите в ДПС, ограничи се да каже той. 

Втората политическа сила все още е ДПС, въпросът е, че парламентарната група не е втора по големина, каза той.

Служебният премиер подчерта, че е важно България да има редовно правителство. На страната ни се гледа малко по-различно, когато нямаме редовен кабинет, включително тук, на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, отбеляза той, цитиран от БТА.

„През вчерашния ден България, Гърция и Румъния подписаха намерение за създаване на хармонизирани коридори за военна мобилност. Това представлява по-бързото придвижване по два коридора – направление юг и север. Единият коридор е в по-източната част на България, другият е в западната. Турция също има желание да се включи, но там механизмът е друг, тъй като страната не е част от Европейския съюз. Във въпросните вертикални коридори, се използват европейски средства. Вчера се подписа и споразумение с Румъния за специалните сили. Работим в тези посоки“, обясни още Главчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук