Главчев след среща с президента: Разговорите продължават

0

Служебният премиер Димитър Главчев се срещна с държавния глава РуменРадев, за да обсъдят рокадите в кабинета.

На излизане Главчев съобщи пред журналистите само, че няма новина и продължават разговорите. 
Не съм предлагал на президента нищо ново, продължаваме комуникацията, виждате, че има диалог. Нямам новина за съобщаване. До момента, в който президентът не издаде указ, старите министри ще си изпълняват задълженията„, лаконичен беше служебният премиер след срещата с държавния глава. 
Главчев първо поиска на мястото на служебния външен министър Стефан Димитров дипломат номер едно да стане заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, ден след това предложи и смяна на министъра на земеделието Кирил Вътев, а на негово място да дойде Георги Тахов.

Президентът Румен Радев заяви, че преди срещата в петък няма да разпише указа за освобождаването им.

„Ще настоявам премиерът Главчев да си спази обещанието, че ще предложи кабинет, който е равно отдалечен от всички партии. В петък ще го поканя да обсъдим неговите предложения за рокади, но не може да се предлагат за министри зам.-председатели на политически партии“, категоричен беше Радев през изминалите дни и добави: „За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебното правителство в дух на приемственост и доказан мениджърски подход. Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е през ден да сменяме министри?“.

Служебният премиер Димитър Главчев от своя страна заяви вчера от Брюксел, че след направеното от него предложение за рокади в кабинета, очаква все пак решението на президента Румен Радев. И уточни – ако държавният глава не се съгласи с неговите предложения, „отговорността остава в него“. 

„Готов съм на диалог по всяко време с президента, какъвто съм провеждал и досега. Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Ако има някакви други виждания по въпроса този, който осуети предложените от мен министри, той ще поеме отговорност за това, което се случва. Иначе към момента и по Конституция отговорността е изцяло на служебния министър-председател. Както виждате, всички бягат от отговорност, а аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава друг поема отговорност“, посочи още Главчев. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук