Горанов: Рисково е сливането на НАП и „Митници“. Такива идеи често са кризисен ПР

0

Темата за сливане на НАП и агенция „Митници“ винаги излиза, когато има някакво разочарование от работата на приходните администрации.

Това каза пред БНР Владислав Горанов, бивш министър на финансите, един от санкционираните българи по глобалния закон „Магнитски“.

Според него по тази логика лесно може да се стигне до извода, че „критиките към правителството, че не се справя със събираемостта, вероятно са повод за отваряне на този дебат отново“. 

Голямата тема е дали е възможно бързо да се получи подобна реформа в приходните администрации и какви са плюсовете и минусите от едно подобно решение„, уточни той.

Горанов подчерта, че обикновено подобна сериозна реформа, свързана с дълбочинни промени – както в организационната, така и в нормативната база на работа на приходните органи на държавата, може да се направи извод, че подобно действие би било рисково, особено в контекста на потенциална политическа криза, което наблюдаваме всеки ден:

„Причината е, че администрациите в период на политическа несигурност изнемогват, планът за приходите в Бюджета е доста амбициозен и подобни идеи се раждат, те се раждат често и като кризисен пиар„.

Не изключвам идеята за подобно обединение да е просто повод да се смени директорът на агенция „Митници“, което вече е факт, подчерта бившият финансов министър и коментира:

„Друг е въпросът дали смяната на директора на агенция „Митници“ е повод за анонс на такава сериозна реформа. Подобна реформа не е невъзможна, но тя в никакъв случай не трябва да е в състояние на политическа несигурност. Тя изисква изключително сериозна подготовка, изключително сериозна парламентарна подкрепа, защото трябва да бъдат променени много закони и след тях много подзаконови и нормативни актове“.

Той изтъкна, че смяната на шефа на агенция „Митници“ не е станало без знанието на премиера Николай Денков.

„Защо една толкова сложна като характер и време реформа се анонсира две седмици преди потенциална смяна на персоналния състав на правителството?“, попита Владислав Горанов.

Повече рискове, отколкото ползи има в този анонс за необходимите поне 6 месеца упорита работа по предварително начертана стратегия, смята той.

„Нали си представяте няколко хиляди души в двете администрации, когато получат този анонс, с каква перспектива ще започнат да изпълняват своите задължения“, добави Горанов. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук