Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори в Северна Македония

0
сн. АП

При 96,78 процента обработени изборни протоколи, Държавната избирателна комисия в Република Северна Македония публикува разпределението на мандатите в новия парламент на страната.

Партията, спечелила най-много гласове – ВМРО-ДПМНЕ ще има 59 депутати, което й дава голяма сигурност, че може да състави правителство, за одобряването на което са необходими 61 депутата. Със своите 19 мандата коалицията, водена от ДСИ – „Европейски фронт” е втора политическа сила,  с един мандат по-малко – 18, е коалицията, водена от СДСМ, коалицията от албанските партии „Заслужава си” ще имат 13 депутати. „Левица“, която в предишния парламент имаше двама, сега ще разполага с 6 депутати, а движението ЗНАМ, което за пръв път се явява на избори, влиза в новия парламент на Северна Македония с 5 депутати. 

С 300 000 гласа повече от досегашният президент на страната Стево Пендаровски, Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония, показват резултатите на Държавната избирателна комисия.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви изборната победа за партията, председателят на СДСМ Димитър Ковачевски заяви, че изборният резултат за до вчера управлявалата страната партия е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори. И двете коалиции от албански партии отбелязаха изборна победа: Европейският фронт – заради това, че на практика е втора политическа сила в страната, а „Заслужава си” – защото се чувстват сигурни коалиционни партньори в бъдещото правителство, след като Християн Мицкоски ги посочи като предпочитани и обяви, че „ДСИ трябва да отиде в опозиция”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук