Групата на ЕНП в ЕП призовава ЕС повече да не признава Путин за президент

0
сн. ЕНП

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент призова днес външните министри от ЕС, които заседават в Брюксел, да обявят, че Владимир Путин повече не е президент на Русия. Най-голямата група в ЕП настоява руските президентски избори от последните дни да бъдат обявени за недействителни.

Държавите от ЕС трябва официално да заявят, че в Русия не е имало избори и че Путин не може да бъде възприеман като ръководител на страната, се посочва в изявлението. Според ЕНП съобщаването на резултатите от гласуването, данните за висока избирателна активност и от екзитполове представлява разпространяване на лъжите на Кремъл. В Русия няма да има избор, докато политическите опоненти на Путин и тези, които желаят да живеят независимо от Кремъл, биват затваряни, убивани или принуждавани да емигрират. Този уикенд видяхме „специална психологическа операция“ на Кремъл, допълват от парламентарната група.

В Русия нямаше президентски избори и не беше избран президент, защото руснаците нямаха никакъв избор, коментира по този повод евродепутатът от ЕНП Андрюс Кубилюс, чиято дейност включва отношенията с Москва. Обсъждането на легитимността на Путин прилича на разискване на легитимността на мафиотски бос, добавя той. Отсега нататък можем да наричаме Путин много неща – „диктатор, военнопрестъпник, главатар на кремълската мафия, но не можем да го наричаме президент“, заявява Кубилюс.

Както БТА съобщи, по-рано днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви от името на държавите от Общността, че няма да бъдат признати резултатите от руските президентски избори в превзетите украински области. Миналата седмица говорител на ЕК заяви, че Комисията ще изчака резултатите от изборите, за да прецени дали да ги признае.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук