„Гугъл“ откри в Париж нов център за изкуствен интелект, „Майкрософт“ обяви инвестиции в Германия

0
сн. АП

„Гугъл“ (Google) откри днес в Париж в присъствието на главния си изпълнителен директор Сундар Пичай нов център за проучвания и развитие на изкуствения интелект, предаде Франс прес. Мисията му е „да създаде нови академични партньорства“ и да обучи професионалисти, които да работят с тази технология.

След първото си установяване в Париж през 2018 г. „Гугъл“ ще събере в новия си „хъб“ над 300 изследователи и инженери от различните си екипи, които си сътрудничат с френски университети и научноизследователски институти или допринасят за развитието на тези продукти като „ЮТюб“  (YouTube) и търсачката „Хром“ (Chrome).

Междувременно американският технологичен гигант „Майкрософт“ (Microsoft) представи днес инвестиция от 3,2 милиарда евро в Германия до края на 2025 г., основно в областта на изкуствения интелект и облачните технологии.

Целта е да се „удвои инфраструктурния капацитет в областта на изкуствения интелект и на центровете за данни“ в страната, уточни на пресконференция в Берлин вицепрезидентът на Административния съвет Брад Смит.

Компанията ще удвои капацитета на центровете си за данни в района на Франкфурт и Северен Рейн Вестфалия.

Става дума за „най-голямата инвестиция от 40 години“ или от навлизането на технологичния гигант в Германия, добави Смит.

„Искаме да позволим да германската икономика да се възползва от изкуствения интелект, за да увеличим конкурентоспособността й“, добави той, определяйки Германия като „изключителен иновационен център“.

Германският канцлер Олаф Шолц, който също присъства на конференцията, изрази задоволството си от инвестицията и я определи като „много добра новина за германската икономика“.

„Подобни проекти показват до каква степен Германия е привлекателна за инвеститорите“. добави той. Това се случва на фона на опасенията за бъдещето на икономическия модел на Германия, която понастоящем е в рецесия. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук