Гърция планира да привлече 40 000 чуждестранни работници от шест страни

0
сн. АП

Гърция иска да привлече 40 000 чуждестранни работници от шест страни, а обявеното от премиера Кириакос Мицотакис споразумение с Индия е само част от една по-широка стратегия, пише гръцкият в. „Катимерини“.

Премиерът Мицотакис съобщи вчера, че Гърция е на път да сключи миграционно споразумение с Индия за привличане на неквалифицирани и квалифицирани работници в страната, които да бъдат наети в секторите на селското стопанство, строителството и туризма. 

„Вярваме, че скоро ще можем да преминем към подписване на споразумение за мобилност в областта на миграцията, което ще позволи на повече индийски работници да дойдат в Гърция по организиран начин“, заяви той по време на гръцко-индийски бизнес форум.

Споразумението предстои да бъде подписано през март и ще бъде внесено в парламента за ратификация скоро след това. То ще се отнася както за неквалифицирани, така и за високо квалифицирани служители. В първия случай те ще имат право да останат в страната до пет години, но след 18 месеца ще бъдат задължени да се върнат у дома за шест месеца, преди да дойдат отново в Гърция. Висококвалифицираните служители пък ще имат разрешително за пребиваване за три последователни години.

Споразумението е част от по-широк план на гръцкото правителство, който включва споразумения с общо шест страни – Армения, Грузия и Молдова в Европа и Индия, Филипините и Виетнам в Азия. Договореностите с тези шест страни са втората стъпка в усилията на правителството да се справи със съществения недостиг на работна ръка, отбелязва изданието.  

Първата стъпка беше предприета със закон, който беше прокаран в периода около Коледа и се отнася до законна заетост на мигранти, които вече са в страната. Инициативата предизвика критики от различни посоки, включително от бившия консервативен премиер Андонис Самарас, който каза, че това би изпратило погрешно послание, тъй като изменението според него внушава „разхлабване“ на миграционната политика. 

Следващата предложена от правителството стъпка предвижда подобряване на административната процедура, така че издаването на разрешителни и подновяването на правото на пребиваване да може да става по-бързо.

Правителството смята, че миграционната политика, съобразена с нуждите на пазара на труда, ще донесе множество ползи, тъй като ще гарантира, че мигрантите работят легално и че държавата ще знае къде работят и колко дълго са били в страната, а също така ще се плащат данъци и осигуровки. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук