Да, България: ПП-ДБ да поиска третия мандат

0

ПП-ДБ да поиска третия мандат за съставяне на правителство, за да го реализира като непартийно и национално с мандат до 1 година. Това реши в понеделник Националният съвет на „Да, България“ – една от партиите в коалициите – след продължилото повече от 3 часа заседание. От „Да, България“ излязоха с предложение към коалиционните си партньори от ПП ДБ да се ангажират с усилия за получаване и реализиране на кабинет с третия мандат.

Това обаче трябва да стане единствено ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела “Пеевски”, завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република.

От „Да, България“ предлагат няколко ключови приоритета на бъдещия кабинет – завършване на съдебната реформа чрез приемане на нов Закон за съдебната власт, попълване на регулаторите,  реформа на службите за премахване на нерегламентираните влияния върху тях и промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии с цел укрепване на доверието към изборния процес, но без да уточняват какви точно.

Ако на база тази декларация бъде установено наличие на мнозинство за реформи, да се подпише споразумение за излъчване на кабинет с ограничен мандат за ограничен срок от 9 до 12 месеца, като в задачите му влиза и продължаване на европейската интеграция на България и затвърждаване на геополитическата ни ориентация.

Ако 50-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, този начин на водене на преговори за съставяне на правителство да се превърне в траен модел за ангажиране по формулата “подкрепа срещу реформи”, предлагат още от „Да, България“.

Така „Да, България“ се превръща във втората партия в трипартийната коалиция, която иска да получи третия мандат. 

В неделя от ДСБ предложиха съставяне на „техническо правителство“ с третия мандат. Ръководството на ПП обаче излезе с позиция, че в 50- ото НС няма условия за формиране на антикорупционно правителство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук