Две заседания на МС тази седмица, разпределят средства от бюджета

0
сн. БГНЕС

Правителството в оставка ще заседава два пъти през тази седмица, днес и в сряда, обяви премиерът Николай Денков, който се аргументира се с неотложните задачи преди да приключи мандатът на кабинета. Днес се разпределят значителни средства от бюджета, така ще е и в сряда.

Пред министрите в оставка Денков коментира:

„Както поехме ангажимент, да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към работата на служебното правителство. До края на това правителство остава около седмица, но задачите не намаляват“.

Още днес се отпускат близо 32 милиона лева за 76 реновирани вагона от „Дойче бан“ за БДЖ: „Държавата ще осигури по-комфортно, по-безопасно пътуване, с предвидим график, без закъснения“.

Други 72 милиона лева се насочват по бюджетите на Министерството на образованието, Министерството на културата и общините за увеличаване на заплатите в администрацията на ведомствата:

„За персонала в общинската администрация и за дейности на музеите, галериите, библиотеките и читалищата. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията“

Днес се осигуряват 15 милиона лева от Бюджета на здравното ведомство за скрининговата програма „Детско здравеопазване и репродуктивни проблеми“. Приема се и реда, по който ще се въведе автоматизираната „синя карта“ на Европейския съюз, която помага на бизнеса да привлече висококвалифицирани специалисти от трети страни.

„Тази система ще дигитализира процесите, свързани с издаването на разрешителни за пребиваване и работа на чужденците в България и ще намали административната тежест за всички участници“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук