Дейвид Камерън: България е важен съюзник в НАТО и икономически партньор за Великобритания

0

България е важен съюзник на Великобритания в НАТО, заяви външният министър на страната Дейвид Камерън, който е на посещение в София по покана на вицепремиера Мария Габриел.

Камерън разговаря в Министерски съвет с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Основна тема на разговорите са били помощта за Украйна и борбата с незаконната миграция.

„България е важен съюзник в НАТО и важен икономически партньор за Великобритания. Тази сутрин обсъдихме твърдата подкрепа на Украйна, която се бори с незаконната война. Нищо не е по-важно от гледна точка на световната и европейската сигурност. Путин трябва да разбере, че е сбъркал и България показва солидарността си, както го прави и Великобритания в подкрепа на тази борба“, коментира Камерън.

Премиерът Николай Денков заяви, че изходът на войната в Украйна ще предопредели следващите години и десетилетия в Европа.

„Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това не е национален въпрос, а въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа и световната сцена през следващите години и десетилетия. Затова това е наше общо дело да помогнем на Украйна, така че да не позволим на Русия да спечели тази война, защото това ще има лоши последици“, коментира Денков.

Външният министър на Великобритания поздрави властите у нас за икономическите резултати и икономическия растеж на България, както и за усилията за енергийна диверсификация и отказа от руски газ.

България и Обединеното Кралство са стратегически пратньори и съюзници в НАТО, коментира вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

„Подкрепата за Украйна ще пордължи толкова, колкото е необходимо. Днес повече от всякога е важно да осигурим устойчивост и предвидимост на тази подкрепа“, каза Мария Габриел.

От София външните министри на България и Великобритания призоваха Конгреса на САЩ да одобри пакета финансова помощ за Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук