Делян Добрев, номиниран за енергиен министър: Ние сме кабинет камикадзе!

0

Ние сме кабинет камикадзе, може да бъдем избрани с малко мнозинство, да свършим определена работа без да имаме ясен хоризонт.

Детонаторът го държи „трикът“ в парламента, заради който този кабинет може да мине в парламента

Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрей изтъкна, че са достътв, номиниран за енергиен министър в проекто-кабинета на Росен Желязков.

„Знаех много добре, че присъствам в папката на Росен Желязков да бъда министър на енергетиката. С мен лично говори Бойко Борисов за това. Съгласих се да бъда министър в предстоящ кабинет. Това е истински кабинет, който ако утре мине в пленарна зала, може да се окажем камикадзета – може да бъдем избрани с малко мнозинство, без да знаем с колко време разполагаме. Ако ме сменят до утре и не бъда министър, няма да има проблем за мен“, поясни  в ефира на БТВ Делян Добрев от ГЕРБ. 

„Вижте, ако някой каже – махате Делян Добрев, за да ви подкрепим кабинета, – аз сам ще се махна, защото сме в такава ситуация, че е важно да има кабинет.Имаме много работа по важни въпроси и тя трябва да продължи. Стратегическите ни цели ще бъдат по-лесно постижими, ако имаме редовен кабинет“, каза той. 

„Защо ние не преговаряме с останалите партии ли, ние всъщност имаме преговорен екип и ясно разбрахме, че останалите партии не искат да влизат в коалиция с нас. И не, не се страхувам да бъда министър точно в този кабинет. Колкото и какъвто и да е хоризонтът на това правителство, то все ще успее да свърши работа“, смята Добрев. 

„За да запазя добрия тон, аз няма да ви дам сега пример за търговия на депутати. Ние не правим така. За нас, както и за ПП-ДБ, са най-важни еврозоната и Шенген. Колегите нека да ни подкрепят, достатъчни са 10 депутати да гласуват за нас. Борисов постъпи държавнически преди една година като подкрепи мандат на втората партия. Сега е редно Продължаваме промяната-Демократична България да проявят разбиране и да подкрепят кабинета. Не моля никой за сътрудничество, просто се надявам и те да имат държавническо поведение. Защото те са партията, която има същите стратегически цели като нас“. обясни той. 

„С ДПС не ни стигат гласовете, затова няма как да съставим кабинет“, подчерта той. 

И добави: „Ние търсим по-широка подкрепа. Не че им има нещо на ДПС“. 

„Утре ще стане ясно всичко. Излъчихме кабинет изцяло от ярки политически фигури на ГЕРБ. Нали не виждате никъде хора на ДПС. От ДПС искат просто да има стабилен кабинет“, обяви Добрев. 

„Според мен всички министри са подбрани лично от Бойко Борисов, а не от Делян Пеевски“, подчерта той. 

„Калин Стоянов е назначение на Кирил Петков, проблемът с него стана именно заради Кирил Петков, защото Стоянов не искаше да назначи човек на Петков“, припомни Добрев. И допълни, че ако вътрешният министър Стоянов е бил назначил въпросния човек, нямаше да има никакви проблеми и нямаше да знаем за пачките и схемите.

Той изтикна, че са достатъчни 10 гласа от ПП-ДБ или да не влязат няколко депутати в залата и кабинетът да мине. Надявам се те да имат държавническо поведение.

Да допуснем, че утре, когато влезе за гласуване кабинетът на Росен Желязков, няма отговорно поведение, тогава отиваме на нови избори и тогава вината няма да е на ГЕРБ, а на партиите и депутатите, които не са проявили отговорно и държавническо поведение“, подчерта Добрев.

Той добави още, че ДПС имат най-последователната позиция и подкрепят кабинет, в който не участват и нямат министри.

Ако кабинетът не мине, през септември отиваме на избори и вината ще бъде на тези, които не са ни подкрепили, изтъкна Добрев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук