Деница Сачева за преговорите с ПП-ДБ: Водим конструктивни разговори

0

Преговорите между екипите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство след ротацията продължават и днес от 10 часа. 

Те започнаха вчера в Народното събрание и завършиха малка след 22 часа без резултат. 

Срещата беше закрита за медиите и нито преди, нито след нея имаше коментари от участниците. Няма яснота дали и какво се разбраха преговорните екипи. Надеждите са, че ще се стигне до съгласие днес, преди консултациите за нов кабинет при президента Румен Радев и връчването на първия проучвателен мандат. 

„Водим разговори, които смятам, че на този етап са конструктивни“, заяви пред журналисти днес на влизане в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева. 

Ще говорим след като приключат целите разговори. Не случайно не даваме изявления, защото не искаме преждевременно да коментираме това, което се случва„, обясни Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

От страна на ГЕРБ-СДС в преговорите участват Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Сачева. От ПП-ДБ са Николай Денков и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов Атанас Атанасов и Асен Василев.

От страна на ГЕРБ на масата е сложено споразумение, което да превърне сглобката в коалиция. ГЕРБ смятат, че най-напред трябва да се постигне съгласие по механизма за вземане на решения и по споразумението за съвместно управление в рамките на мандата и чак след това да се обсъждат регулаторите. 

От страна на ПП-ДБ е сложен меморандум с механизъм за назначения в регулаторите и с основните приоритети – първо механизъм за попълване на регулаторите, реформите в службите и съдебната власт, борба с корупцията и назначенията в КПКОНПИ, а после разпределение на министрите.

От ДБ поискаха подписване на споразумение, което да урежда механизмите за вземане на решения. На партийната им конференция вчера бяха приети нови 12  условия за подкрепа и правене на политически компромиси и отстъпки с ГЕРБ:

 • правосъдие на основата на концепцията на законопроекта за нов Закон за съдебната власт, изработен от широка работна група в Министерството на правосъдието;
 • реформа на службите за сигурност – на основата на внесените от ПП-ДБ законопроекти;
 • създаване на модерна рамка за киберсигурност с гаранции за ефективен демократичен контрол;
 • попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури;
  разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии;
 • създаване на ефективна и ефикасна система за противодействие на дезинформацията и пропагандата.
 • да бъде гарантирано запазване и увеличаване на темпото на усилията за присъединяване към Еврозоната
  завършване на техническото присъединяване към Шенген по суша;
 • модернизация на армията, инвестициите в заплащане и условия за личния състав, разширяване взаимодействието в рамките на НАТО и оказването на военно-техническа помощ за Украйна;
 • да бъде уреден детайлен механизъм за попълване на регулаторите, гарантиращ избор на най-добрите кандидати по ясни критерии чрез:
  • конкуренция при издигане на номинации;
   отказ от издигане и подкрепа на ярки политически номинации;
  • задълбочени проверки за интегритет, професионални качества и доказана независимост;
  • гаранция за ясна политическа отговорност на партиите от мнозинството, осигурена чрез ангажимент за общо вземане на решение и вето, аргументирано с конкретните критерии за избор.
   при решенията за попълване на органите на съдебната власт и КПК, изискващи мнозинство от две трети, решенията за подкрепа на допълнителни кандидати да се вземат при условията на обвързано мнозинство, вето и критерии, свързани с избора на най-добрите кандидати.

В резолюцията се посочва изрично, че за изпълнението на тези ангажименти е необходимо договарянето на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и отказ от плаващи мнозинства.

От изхода на преговорите зависи дали ще има правителство с премиер Мария Габриел, или ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, които да се проведат с вота за евродепутати през юни.

В петък пък Денков изрази увереност, че общото управление на двете формации и с подкрепата на ДПС ще продължи поне още 9 месеца, както предвижда първоначалното „джентълменско споразумение“ между ГЕРБ и ПП-ДБ.

В понеделник и вторник президентът Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии преди да връчи първия проучвателен мандат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук