Денков: България никога не е възнамерявала да изпраща военнослужещи в Украйна

0
сн. БГНЕС

България никога не е обсъждала и не възнамерява да изпраща български военнослужещи за участие във военни действия в Украйна, потвърди от парламентарната трибуна министър-председателят Николай Денков по време на изслушването му в Народното събрание.

Според Денков опозицията използва темата, за да уплаши българските граждани.

„Още преди много месеци при запитване от медиите аз казах, че докато съм министър-председател никога няма да обсъждаме и няма да има решения за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило, няма да се промени и всякакви опити да се измислят някакви подобни теми нямат отношение към българското правителство днес“, заяви премиерът.

Денков отрече да се обмисля изпращане на наши военнослужещи и в Молдова като част от съюзнически сили и напомни, че това може да стане само след решение на парламента.

И макар да увери, че и в лично качество е против изпращане на български военни в Украйна, той се обяви за продължаване на политиката за оказване на помощ на Киев.

„Русия е агресор, който нападна Украйна, и ние сме задължени да пазим и да помагаме на една суверенна държава, която е нападната от съседа си, и всеки, който си затваря очите пред това, означава, че работи срещу българския национален интерес. Тези, които защитават Русия в този конфликт, помислете си – вие работите срещу българския национален интерес, защото след Украйна се оказа, че може да бъде Молдова. Всеки може да се замисли кой може да бъде след нея“, заключи Денков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук