Денков: Мит е, че служебните правителства работят безупречно

0

Причината да се изтъкнат проблемите, които кабинетът на Радев е оставил, била идеализирана и захаросана картина, че той работел безупречно и тези правителства трябвало да бъдат запазени, каза министър-председателя

Не съм обявявал война и не съм давал никакъв повод, за да се каже, че участвам в една такава война с президентската институция, заяви още той

Повод за пресконференцията на премиера и министрите бил и предложените промени в Конституцията

 

Наложи се да гасим пожари буквално от първия ден. Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи, от които могат да произтекат тежки последствия за икономиката и хората в страната. Предвид характера на тези дейности ще предоставя част от тях на органите. Ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат предадени на прокуратурата. Това показва ясно защо трябва да има контрол върху всяко едно правителство. Искам да разбия мита, че служебните правителства работят безупречно като противопоставяне на редовното правителство. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

Той и петима министри дават пресконференция по актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството. В брифинга участват министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

„Изминаха 60 дни, откакто беше сформирано това правителство. Обикновено едно редовно правителство има 100 дни, за да може да стартира успешно своята работа в пълен обем. Ние ги нямахме, тъй като още първия ден беше поискана нашата оставка от една от парламентарно представените сили. Затова трябваше да стартираме максимално бързо работата във всички сектори и резултатите от тази работа са видими“, коментира Денков.

Заяви, че са приели детайлна управленска програма, но за съжаление в подготовката на програмата са се сблъскали с редица проблеми, наследени от предишното правителство.

В някои от случаите става дума за очевидни управленски грешки и нарушения в правилата, каза Денков.

Даде обаче като положителен пример министър Крум Зарков, чиито законопроекти са помогнали да стартира успешно законодателната програма на това НС.

Денков изброи и негативните примери:

– Служебното правителство е нарушило Закона за бюджета като не е представило през ноември миналата година предложение за редовен бюджет. След което е представило бюджет с дефицит 6.4%, който се оказа раздут дефицит и причините, за което тепърва ще се установяват.

– По ПВУ има изключително сериозно забавяне – реформи и инвестиции, които е трябвало да бъдат завършени до миналия декември, а всъщност са изпълнени наполовина. Това е довело до риск средствата по ПВУ да не бъдат получени през 2023 г.

– При медицинските хеликоптери – служебното правителство е закрило търговското дружество и е прехвърлила дейността към Държавния авиационен оператор, който няма право да извършва тази дейност. Сега процесът трябва отново да се рестартира. Трябва отново да се създава търговско дружество, което да поеме дейността. И още: служебното правителство е сбъркало къде да прави оперативните площадки, където трябва да престояват хеликоптерите.

– Следващ пример е Пловдивският панаир – служебното правителство не е направило нищо, за да спре неговото спиране. В момента се търсят възможности да не бъде осъществено прехвърлянето на Панаира или, ако това не може да бъде направено, да се запази дейността му.

– Други проблеми – с ДКК, неремонтираните язовири, изчезналите над 600 млн. лв, ПАВЕЦ „Чаира“.

„В МРРБ за три дни – между 5-7 юни АПИ оценява и входира над 30 000 страници, подадени заявки за текущ ремонт и поддръжка на Републиканската пътна мрежа за 4 млрд. лв за следващите 4 години. Можете ли да си представите как се оценяват тези страници за три дни“, попита Денков.

Министърът е направил проверка и е установил, че част от условията при заданията са незаконосъобразни и това му е дало основания да прекрати поръчката. Сега ще има обжалвания и ще бъде поставен под риск изпълнението на тези дейности.

Денков добави още, че толтаксите на превозвачите са отложени от служебното правителство половин година.

– Проблеми има и във ВиК проектите по ОП „Околна среда“, инхаус възлаганията по АМ „Хемус“, висящите поръчки в АПИ, отворени оферти за 600-700 млн. лв за основни ремонти по Републиканската мрежа, по които не са предприети никакви действия. Нищо не е направено и по АМ „Струма“.

– Неясноти има и в законите – Законът за устройството на територията – за нетърпимост към незаконните строежи, Законът за пътищата, Законът за водоснабдяване и канализация.

– В Министерството на енергетиката – още в края на миналата година се е появила информация в медиите, че вече са загубени 200 млн. лв заради неподадени териториални планове за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Денков каза, че България е в риск да загуби 1,6 млрд. лв, ако до края на годината тези териториални планове не бъдат приети. Нищо не е направено от служебното правителство, каза Денков.

– Проблем е и договорът с БОТАШ. Под прикритието на търговската тайна се оказа, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция. „Турската фирма получава достъп до българския и европейски пазар, без обратното да е вярно. Нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебното правителство дългосрочен договор за 13 години, задължава държавата за стотици милиарди лева годишно, дори и България да не внася заложените количества газ.

По късно Денков заяви: Не съм обявявал война и не съм давал никакъв повод, за да се каже, че участвам в една такава война с президентската институция.  Според него е имало многократни провокации от страна на президентската институция и различни нейни представители.

„Винаги съм готов да седнем заедно и да обсъдим проблемите, които трябва да решаваме“, увери премиерът. Той даде пример с вчерашното тържествено отбелязване на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, на което премиерът и президентът участваха заедно.

По повод критиките за свършеното от служебния кабинет, премиерът каза: „Причината да представим пресконференцията в този ѝ вид са опитите на различни анализатори да представят една идеализирана и захаросана картина, според която служебните правителства работят безупречно и затова трябва да помислим дали да бъдат запазени в този вид, в който са. Повод за коментарите бяха предложените промени в Конституцията“.

„Ние не сме хората, които създаваме напрежение, но няма как да премълчим, когато имаме сериозни проблеми за милиарди левове“, каза още Николай Денков.

Той увери, че има добър диалог с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. „Очевидно е, че има напрежение около формулирането на управленските решения, но той идва по линия на споровете в Народното събрание“, заяви министър-председателят.

В днешната пресконференция участваха и министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук