Денков обеща съдействие на служебния премиер, няма да изтегля заместник-министрите

0
сн. БГНЕС

Премиерът в оставка Николай Денков обеща съдействие на своя наследник на поста Димитър Главчев, но беше категоричен, че няма да изтегли заместник-министрите, които са работили в досегашния редовен кабинет.

В служебното правителство няма да има нито политически, нито експертни фигури на партия „Продължаваме промяната“, декларира от своя страна нейният съпредседател Кирил Петков. Формацията провежда второто си Общо събрание. На него трябва да утвърди кандидатите на партията за евродепутати на фона и на очертаващите се предсрочни избори за Народно събрание.

Още преди да бъде дадем старт на второто Общо събрание на ПП, лидерите на формацията коментираха избора на президента да посочи Димитър Главчев за служебен премиер. Министър-председателят в оставка Николай Денков увери, че управлението на страната ще бъде предадено спокойно.

„Всеки един министър-председател влиза в много трудна среда и трябва да му се помогне максимално, дотолкова, доколкото той иска. Сега сутринта ме пита някой ще изтеглите ли всички заместник-министри. Естествено, че няма да го направя, защото министър-председателят трябва да реши кога кой му трябва, за да може да си свърши работата“, коментира той.

Според съпредседателят на ПП Кирил Петков, президентът Румен Радев носи отговорност за избора на толкова ярка партийна фигура, като Димитър Главчев и затова ще следи с особено внимание действията на двама от министрите.

„Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ. Сега това, което е най-важното, че главната задача на служебния кабинет е да имаме честни избори. Така че следващите двама министъра – на МВР и на електронното управление, ще ни покажат в каква посока ще се движат – ще има ли много купен вот, дали пак ще бъдат изгорени 400 000 гласа на българските граждани. Така че следим внимателно. Изборът беше на президента“, заяви Петков.

Вече пред делегатите в приветствието си към тях един от съпредседателите на ПП-ДБ Атанас Атанасов беше още по-ясен и конкретен в исканията си.

„Искаме друг министър на вътрешните работи. Нямаме доверие на Калин Стоянов. Той показа, че е пристрастен, меко казано, така че има достатъчно хора в България, така че настояваме да изберете безпристрастен, равно отдалечен човек за министър на вътрешните работи, за да може да очакваме едни честни избори. А ние, ние ще направим всичко необходимо да убедим българските граждани, че ако те искат промени, трябва да ни дадат властта“, каза ген. Атанасов.

При откриването на форума премиерът в оставка Николай Денков също даде заявка, че днес откриват предизборната си кампания за националните избори. Той изброи успехите, постигнати за девет месеца управление, но заяви, че според него единственият, който е искал преговорите да са успешни, и да се достигне до съгласие за продължаването му с още девет месеца е била Мария Габриел, а от януари партньорите им от ГЕРБ са работили в парламента срещу това.

„Освен тази поука, че не можем да имаме доверие на това, което се казва от отсрещната страна. Втората поука – видяхме, че решенията в ГЕРБ ги взема Пеевски. И това трябва да бъде ясно“, посочи Денков.

Въпреки това Христо Иванов беше категоричен, че България ще продължи да се управлява с коалиционни формули и затова и след изборите ще им се наложи да преговарят с партньорите си досега. 

„Да, ние ще трябва вероятно пак да говорим с хора, които не са от нашата коалиция, не са съгласни с нас“, заяви той.

От изказванията стана ясно, че ПП и ДБ ще се явяват съвместно и на европейските, и на предсрочните парламентарни избори. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук