Денков: Правителството ще изпълнява задълженията си до избор на следващо

0
сн. БГНЕС

Правителството ще продължи да изпълнява задълженията, докато не бъде избрано следващо.

Това заяви министър-председателят Николай Денков, след като по-рано депозира оставката на кабинета в Народното събрание.

„Оставката вече е внесена в НС и това не е политическа игра. Това е спазване на определена последователност, политически феърплей и уважение към гражданите“, заяви Денков по-късно в изявление, направено в сградата на Министерския съвет.

Денков припомни параметрите, при които беше съставено правителството – премиер за първите 9 месеца – той, вицепремиер – Мария Габриел, а следващите 9 месеца – премиер Габриел и вицепремиер Денков. 

„Стабилно правителство, около което ще се формира конституционно мнозинство“.

Той припомни, че според постигнатото между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС съгласие премиерът подава оставка след всеки деветмесечен период, а двете парламентарни групи гласуват следващата номинация за министър-председател.

Денков открои още две точки  – законодателна програма и промени в Конституцията.

„Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици“, каза той и цитира още една точка от декларацията – за предварително съгласуване между парламентарните групи за регулаторните органи.

„Нека да удържим на думата си. През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който очертахме през юни. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието. За да извадим регулаторите от кланово-семейните отношения, за да регулират обществените отношения, а не да бъдат използвани като бухалки. За да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка“, каза Денков и добави:

„Предложеният преди две седмици меморандум беше точно това – подробна паметна бележка за това какво се разбрахме и какво трябва да свършим. За това на масата сложихме за обсъждане реформи, а не имена. Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми“.

„Правителството ще продължи да изпълнява задълженията си, докато бъде избрано следващо“, каза още Денков.

На въпрос дали е прочел днешното предложението на ГЕРБ, Денков коментира, че трябва да се седне на масата за преговори, и когато това бъде направено, ще бъде съобщено на обществеността.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук