Денков: Работим за Еврозоната – за 1 януари 2025 година

0
сн. МС

Премиерът Николай Денков е провел редица двустранни срещи с колеги от няколко страни по време на Европейския съвет. Те са били свързани с пълноправното приемане на България в Шенген и еврозоната, съобщи той след края на заседанието на лидерите:

„Успяхме да говорим с премиерите на Германия, Нидерландия, Словения, Финландия – това са държави, част от тях са известни с това, че са най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите, разказах им за фискалната картина по отношение на България – ниския външен дълг, ниския дефицит, очакваме инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт. Всичко това беше обяснено, така че мога да кажа, че ще имаме подкрепа от тези държави, когато дойде време за обсъждане. Отново да кажа ясно – работим за 1 януари 2025 година“

България може да разчита на подкрепата на Германия за присъединяване към еврозоната и вдигането на сухопътните граници в Шенген.

В това е уверил канцлерът Олаф Шолц премиера Николай Денков по време на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел днес.   

Финландия също ще гласува положително и за Еврозоната, и за Шенген е заявил финландският премиер Петери Орпо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук