Денков се срещна с европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс

0

Изключително важно е темпото да не се забавя и следващите седмици и месеци да бъдат избрани съставите на антикорупционната комисия, на съдебния и прокурорския съвети и те да бъдат запълнени с хора, които имат необходимите морални и експертни качества, за да могат да трансформират системата. А именно съдебната система да бъде независима, а системата на прокуратурата, заедно със следствието, да могат да проверяеват всяко едно обвинение и където има нужда да бъдат събрани доказателства, които да се предадат на съда и да има присъди.

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след среща с европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс.

Опитваме се да подкрепим всички тези процеси на реформи в България. Виждаме какво е развитието за включването ви в Шенген и контрола на границите, който осъществява България. Реформите в Конституцията и реформата в правната система са много важни неща, също така и борбата с корупцията. Това също трябва да бъде във фокуса на вниманието и трябва да имате една наистина действаща комисия против корупцията, подчерта от своя страна Рейндерс.

Разчитаме на ЕК както до сега, както и на Венецианската комисия по отношение на Конституцията, на Швейцарския институт, който ни помагат в борбата с корупцията, добави Денков.

Дидие Рейндерс ще участва и в изслушване в заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната относно Доклада на Европейската комисия за върховенство на закона за 2023 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук