Денков с отчет за свършеното: Ще направим плавен преход към следващото правителство

0
сн. БГНЕС

Премиерът в оставка акад. Николай Денков гарантира, че ще направят плавен преход към следващото правителство. В началото на днешното редовно заседание на Министерския съвет той направи кратък обзор на свършеното от правителството през изминалите дни и какво предстои през оставащите до идването на служебения кабинет. 

Денков благодари на министрите в оставка, че в този извънреден 10-ти месец  са успели да запазят темпото и да вземат важни решения, от които имат нужда хората и бизнеса. 

Министър-председателят в оставка изброи част от резултати им „в този допълнителен месец“ – „вече пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство. При политическа стабилизация ще има решения и за сухопътните граници в Шенген до края на годината; Новият проект за закона за съдебната власт вече е на обществено обсъждане; Пациентите вече могат да получат безплатно лекарството на най-ниската цена във всяка една от 50-те групи за сърдечносъдови заболявания, останалите лекарства се заплащат значително по-малко, отколкото досега; Министерството на регионалното развитие и благоустройство подписа 642 споразумения със 162 общини за проектиране, строителство и основен ремонт на общински обекти на обща стойност над 1.7 млрд. лв“. 

Днес правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 млн. лв. Повишават се заплати за всички нива. Средната заплата във всички администрации и нива се повишава. Над 46 000 малки и средни земеделски стопани получиха 154 млн. лв. по схемата за преразпределително подпомагане за кампания 2023 г.“, заяви още министър-председателят в оставка и увери, че ще направят плавен преход към следващото служебно правителство.

Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в град Тараклия, след като подписахме споразумение с правителството на Молдова. За първи път имаме поделение на българско висше училище сред историческата ни общност в Молдова. Министерството на младежта и спорта успешно реализира програмата за спортна инфраструктура, подписа договори за близо 10 млн. лева за над 20 обекта“, изброи още Николай Денков.  Той отчете също одобрен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, както и отпуснати 3,5 млн. лева за доизграждане на храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан“ в Южния парк в София. 

„По-рано подпомогнахме българските общности в чужбина, като отпуснахме два млн. лева за православни храмове в Щутгарт и Лондон. Днес ще гласуваме още 450 хил. лева за три храма в София и Севлиево. Работата продължава, ще направим плавен преход към следващото правителство“, каза акад. Денков. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук