Депутатите приеха на първо и второ четене промените в Закона за защита от домашно насилие

0

Депутатите приеха на първо и второ четене промените в Закона за защита от домашно насилие. С тях „интимната връзка“ се приравнява на фактическото съжителство – с брак и без брак. Това стана след остри дебати, продължили шест часа, в които най-оспорвани бяха дефиницията за „интимна връзка“ и срокът от 60 дни за признаване на трайност в отношенията.

Дебатът започна с изявление от страна на един от вносителите на предложението – съпредседателят парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков:

„Обществото даде ясна заявка – „Нито един повече!“. Дебора беше точно в интимна връзка и когато е получила първите заплахи, ако днешните промени бяха факт, тя можеше да потърси закрива. Днешният дебат обаче показва колко незряло, колко лимитирано и колко просташки се мисли в тази зала по този толкова важен проблем“.

Последва обвинения от опозицията, че вносителите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС търсят политически дивиденти.

„Изключително грозно е как „управляващата сглобка“ използва една трагедия на едно момиче в Стара Загора, за да се опита да си измие отвратителния съюз“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Напрежението в зала ескалира заради предложението на управляващите законът да бъде приет окончателно на две четения в едно заседание.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заплаши със сезиране на Конституционния съд:

„Това е поредното нагло изплюване в лицето на държавността от формацията, която е окупирала в момента управлението на държавата по абсолютно незаконен превратаджийски начин“.

До остра размяна на реплики се стигна и след като Надежда Йорданова, депутат от ПП-ДБ и бивш правосъден министър, предложи и в дефиницията за „интимна връзка“ да се смята фактическо съжителство, без да се уточнява, че партньорите са от различни полове. Тя каза, че се съобразява с мнението на ВКС, за да се разшири обхвата на защитените от закона:

„И действително да обхване всички останали други хипотези и освен тези, при които лицата живеят като съпруг и съпруга, но не са обвързани в брак“.

Това даде основание на депутатите от БСП да заявят, че се готви приемане на Истанбулската конвенция и още от лидера на партията Корнелия Нинова:

„Това уважаеми български граждани е първият официален законодателен пробив за въвеждане и узаконяване на еднополови връзки и бракове“.

Отговорът на Манол Пейков от ПП-ДБ:

„Тези хора реално съществуват. Значи и те трябва да бъдат защитени. Какъв е проблемът? Това е разширение, което прави закона по-хуманен. Ама не е смешно това“, каза Пейков.

В крайна сметка при гласуването изненадващо беше прието предложението на БСП в закона изрично да бъде записано, че връзката трябва да е между мъж и жена. Това изненада залата, тъй като първоначално то беше отхвърлено. Обратът настъпи с гласуването на 13 депутати от ГЕРБ, които не бяха участвали в първото гласуване, а при второто подкрепиха предложението на БСП.

По последна редакция понятието „интимна връзка“ в закона означава – съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Като трайни отношения се определят тези, които са с продължителност поне 60 дни.

Скандал предизвика нецензурна реплика на Вежди Рашидов, казана при забравени включени микрофони на трибуната.

По късно Рашидов разпространи позиция, в която се извинява на обществото за думите си.

„Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук