Димитър Главчев е избран от президента Радев за служебен министър-председател

0
сн. БГНЕС

Димитър Главчев е избран от президента Радев за служебен министър-председател.

В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен Радев определя председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 30 март от 14.00 часа президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател.

Честито на ПП, че осигуриха след преговорите ГЕРБ да има свой служебен министър-председател, каза в студиото на „Панорама“ Кристиян Вигенин, след като водещият Бойко Василев съобщи новината.

„В случая аз не мога да разбера отново тези двойни стандарти как така г-н Гюров щеше да бъде независим, безпристрастен, морален, честен и т.н., а г-н Главчев няма да е. Нека да не бързаме с упреците. Нека да не раздаваме непрекъснато обвинения, защото мисля, че това са твърде прибързани думи и нека да видим кои ще бъдат наистина министрите, които ще предложи г-н Главчев“, каза Деница Сачева пред обществената телевизия.

Президентът взе това решение след като последователно в рамките на два дни разговаря с всички лица, които могат да заемат поста според последните промени в Конституцията.

Държавният глава се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

В списъка с потенциалните кандидати беше и омбудсманът Диана Ковачева, която обяви, че предстои да депозира своята оставка пред Народното събрание, тъй като скоро ще положи клетва като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният премиер трябва да предложи състав и структура на служебното правителство, което ще бъде назначено от държавния глава. След това трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори в двумесечен срок.

Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори, гласи чл. 99 от основния закон.

В петък депутатите приеха в спешен порядък, че назначеният за служебен премиер ползва неплатен отпуск от досегашната си длъжност по време на своя мандат.

Кой е Димитър Главчев?

Димитър Главчев е роден в София.

Член на Парламентарната група на ГЕРБ в XLI народно събрание от 14 юли 2009 година. Заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ от 16 февруари 2011 г.

От 29 юли 2009 г. е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси.

Димитър Главчев е от инициаторите за приемане на нов Закон за сметната палата през 2010 г. Законът променя модела за управление на Върховната одитна институция от колегиален на едноличен – тип „генерален одитор“.

Идея на Димитър Главчев, намерила място в Закона, е създаването на Консултативен съвет, който се избира от Народното събрание. Съветът осъществява страничен и професионален „прочит“ на определени аспекти от дейността на Сметната палата, без да нарушава нейната независимост и самостоятелност. От 1 юни 2011 г. е член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

От 4 септември 2009 г. е заместващ член на Постоянната делегация на Народното събрание в Асамблеята на Европейската сигурност и отбрана/Асамблеята на Западноевропейския съюз.

От 26 август 2009 г. до 18 октомври 2012 г. е председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор. От 3 октомври 2012 г. е председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ в XLII народно събрание.

Член на Парламентарната група на ПП ГЕРБ, Заместник – председател на XLIII народно събрание .Ръководител на делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в XLIV народно събрание от 9 септември 2020 г.

Председател на XLIV народно събрание от 19.04 2017 до 17.11.2017 г
Член е на Управителния съвет на СНЦОД „Граждани за европейско развитие на България“ и на Контролната комисия на ПП ГЕРБ от 3 декември 2006 г., а от края на 2017 г. неин председател, до 31.07.2023г.

Избран за председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. от 49-то Народно събрание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук