Димитър Главчев предлага Даниел Митов да бъде назначен за външен министър

0

По-малко от 3 часа след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му ще оттегли подкрепата си за служебното правителство, ако не бъде сменен министърът на външните работи, информационната служба на Министерския съвет съобщи, че премиерът Димитър Главчев е предложил на президента Стефан Димитров да бъде сменен с Даниел Митов.

Ето какво каза Борисов на среща с избиратели в столичния квартал „Подуене“ за Стефан Димитров и за служебния министър на отбраната Атанас Запрянов: 

„За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от НАТО-вските позиции – подкрепа за Украйна, както и днеска на Кримската платформа, фантастично се представи генерал Запрянов. За разлика от външния министър. ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия“.

В предложението си до президента премиерът Главчев се мотивира с необходимост от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на служебното правителство, както и със съюзниците и партньорите. 

Преди да бъде назначен за първи дипломат в служебното правителство Стефан Димитров беше посланик в Черна гора.

Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Външен министър е бил и през 2014 година в назначеното от тогавашния президент Росен Плевнелиев служебно правителство с премиер Георги Близнашки. Остава на поста и в следващото редовно правителство – на ГЕРБ – до началото на 2017 година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук