Доза енергия и жизненост: Лечението с натурални сокове

0
сн. Пиксабей

Кой не иска да се събужда всяка сутрин, изпълнен с енергия и жизненост? Точно това е подходящо за привържениците на пречистването със сокове, известно още като соково гладуване: подмладяващо „рестартиране“ на организма. Това е примамлива перспектива, особено в началото на пролетта.

Съществуват готови пакети със сокове, в които всичко вече е смесено, и инструкции кога какво да се пие. Ако пък сте готови да положите усилия, можете да спестите малко пари, като включите сокоизстисквачката си, ако имате такава.

Обикновените пречиствания със сокове – да не се бъркат с лечебното гладуване или така наречените детокс продукти – обикновено продължават от два до пет дни и не повече от седмица.

„През този период се пият само плодови и зеленчукови сокове“, казва Никлас Шварц, преподавател в Германския университет за приложни науки за превенция и здравен мениджмънт (DHfPG) в Саарбрюкен, Германия.

„В допълнение, това може да бъде чай, вода и зеленчуков бульон. Не се ядат твърди храни.“

Пиете от три до шест порции сок на ден, всяка от които е смес от различни видове плодове и зеленчуци. Една порция съдържа между 250 и 500 милилитра сок. „Общото количество варира от 1 до 1,5 литра“, казва Шварц.

Можете да започнете веднага. Някои хора се отдават на любимите си храни предния ден, докато други избягват храни като месо и продукти от бяло брашно.

Според Антие Гал, говорител на Германското дружество по хранене (DGE), хората с вече съществуващо заболяване трябва първо да се консултират с лекаря си. Сред тях са тези с високо кръвно налягане, заболявания на черния дроб, бъбреците или щитовидната жлеза, а също и онкоболните и диабетиците.

„Жените, които са бременни или кърмят, също не трябва да постят“, казва Гал. „Не е подходящо и за възрастните хора и децата, тъй като те имат висока потребност от хранителни вещества“.

Прочистването със сок е безпроблемно за здрави хора. И Гал, и Шварц казват, че то може да бъде началото на цялостна промяна на хранителните ви навици. „Тогава то е стартова площадка, която улеснява промяната на начина ви на хранене“, отбелязва Шварц.

„Соковете доставят на организма много витамини и вторични растителни метаболити, както и минерали и фибри“, казва Гал и добавя, че пречистването облекчава работата на червата благодарение на лесната смилаемост на соковете.

Тя казва, че дали те ви карат да се чувствате по-добре, е чисто субективно: „Установяването на пряка връзка е трудно“.

Отрицателната страна е, че соковите прочиствания лишават организма ви от много хранителни вещества, например протеини и незаменими мастни киселини. „Така че в някои отношения това е небалансирана диета“, казва тя.

Ето защо е важно да не се правят пречиствания със сокове за повече от седмица и да се разпределят порциите през деня, а не да се пие всичко наведнъж. „В противен случай – предупреждава тя – нивата на кръвната ви захар ще се повишат сравнително високо и след това бързо ще спаднат“, което може да доведе до спад на енергията, а не до нейния прилив.

Може ли пречистването със сокове да ви помогне да отслабнете?

Според Шварц едноседмично прочистване със сокове обикновено води до намаляване на теглото с между 1 и 1, 1/2 кг и дори с 3 до 5 кг, в зависимост от изходните ви данни.

„Това обаче не са само мазнините, а до голяма степен и водата, която винаги губите, когато започвате диета“, обяснява той. „Спадът в съдържанието на храносмилателния тракт също намалява теглото ви, а липсата на прием на протеини кара мускулите ви да разграждат част от протеините“.

И така, ключът към отслабването е цялостното преразглеждане на диетата ви след пречистването със сок. „Ако след това възобновите старите си хранителни навици, ще възстановите теглото си след седмица или две“, казва Шварц.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук