Докладът за отбраната за 2023 г. препоръчва законодателни мерки за подготовка на резерва

0
отбрана
сн. БНР

Спешни законодателни мерки за условия за подготовка на запаса в мирно време препоръчва Докладът за състоянието на отбраната за 2023 година.

Документът е приет от правителството и трябва да мине през парламента. За година некомплектът в армията се е увеличил от малко над 19 до 21 процента. Ръст има при офицерите – от 23 на 26 процента, a при матросите – oт 24 на 27 на сто. Числеността на доброволния резерв е едва 16 процента. Докладът отчита, че въпреки увеличените за шести път заплати на военните, те остават неконкурентни на пазара на труда.

„За голяма част от младите хора военната професия е непривлекателна поради тежестите и лишенията, рисковете, лошите условия на труд и остарялото въоръжение“, пише в документа.

25 процента от кандидатите за военна служба не минавали медицинските прегледи. Крайно негативно влияние оказват и зловредните информационни кампании, манипулиращи общественото мнение по отношение на войната на Русия срещу Украйна и ролята на държавата и Въоръжените сили.

С 5 до 7 процента годишно намалява броят на хората, които са преминали през прекратената през 2007 година задължителна казарма. След 15 години запасът ще бъде напълно изчерпан, пише в доклада. Затова той препоръчва да се започне обществен дебат за възможно въвеждане на задължителна военна подготовка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук