Доходите от замразени руски активи ще бъдат използвани за Украйна

0
фон дер Лайен
сн. БГНЕС

„Има силна подкрепа за използването на печалбите от замразените руски активи за военна помощ за Украйна“ – това увериха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен след края на първия ден от заседанието на европейските лидери. Ръководителите също така дадоха зелена светлина за начало на преговори с Босна и Херцеговина. 

Макар с приетите заключения да съществува текст, според който военната помощ ще бъде осигурявана при пълно зачитане на сигурноста и политиката на отбрана на някои страни-членки и като се вземат предвид интересите в областта на отбраната на всички страни-членки, и Мишел, и фон дер Лайен заявиха, че европейските лидери са изразили силна подкрепа на предложението на върховния представител Жозеп Борел за печалбите от замразените руски активи. 

Фон дер Лайен каза, че ако се действа максимално бързо, първата сума от 1 милиард евро може да бъде изплатена още на 1 юли, а за цялата година могат да бъдат осигурени около 3 млрд. евро и още по толкова през следващите.

Комисията също така е предложила да се повишат митата за вноса на зърнени и маслодайни култури от Русия и Беларус. Фон дер Лайен се мотивира така:

„Това ще предотврати дестабилизирането на пазара на тези продукти от руското зърно, ще спре Русия от използването на приходите от износа на тези стоки в ЕС и ще гарантира, че незаконният руски износ на откраднато украинско зърно няма да влиза на европейския пазар“. 

„Приветствам историческото решение на лидерите да започнат преговори с Босна и Херцеговина. Страната направи впечатляващи стъпки към нашия съюз“, каза фон дер Лайен. 

Лидерите приеха заключения в областта на отбраната, в която настояват да се преодолее фрагментирането на отбранителната индустрия между страните-членки, да се харчи по-добре чрез общи поръчки и да има по-добро взаимодействие между въоръжените сили.

„Посланието, което отправяме е, че не сме изплашени“, каза Мишел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук