Държавният секретар на САЩ е на посещение в Близкия изток, докато Израел продължава офанзивата си срещу „Хамас“

0
сн. АП

При израелски въздушен удар по жилище в южната част на Газа са загинали шестима души, съобщиха палестински здравни служители, докато държавният секретар на САЩ пристига в Египет, за да търси споразумение за примирие в продължаващата вече четири месеца война, предаде Ройтерс.

Израел съобщи, че неговите сили са убили десетки въоръжени палестинци в Газа през последните 24 часа, като боевете са се съсредоточили в Хан Юнис в южната част на страната, а близкото гранично градче, в което живеят разселени хора, е заплашено от нападение. Хан Юнис е основна цел на израелската офанзива от седмици.

Държавният секретар на САЩ отива в Кайро за разговори за войната, след вчерашното посещение в Саудитска Арабия. Палестинците се надяват примирие да бъде сключено преди израелските сили да щурмуват южните краища на Газа, където са намерили убежище над един милион жители на ивицата.

Това е петото посещение на Блинкън след нападението на „Хамас“ на 7 октомври, и първото след договореното от Вашингтон предложение за примирие, което „Хамас“ казва, че все още обмисля. Ислямистите казват, че искат повече гаранции, че израелските бомбардировки в Газа ще спрат, срещу израелските обещания войната да продължи до унищожаването на „Хамас“, отбелязва Ройтерс.

Според говорителя на Държавния департамент Матю Милър и държавният секретар и саудитският престолонаследник са обсъдили регионални стъпки за постигане на трайно прекратяване на войната, справяне с хуманитарната трагедия в Газа и ограничаване на разпространението на насилието в региона.

Очаква се Блинкън да проведе маратонски ден на преговори в Египет и Катар, преди да отлети за Израел. Вашингтон се опитва да договори споразумение за освобождаване на оставащите заложници, отвлечени от „Хамас“ на 7 октомври, като начин да постигне напредък по други въпроси като управлението на Газа след войната. Целта е да се стигне до създаване на палестинска държава – което Израел вече отхвърля – и до нормализиране на отношенията между Израел и арабските държави.

Споразумението предвижда поне 40-дневна пауза в боевете и освобождаване на заложниците, последвано от други фази за предаване на войници и тела на загинали, в замяна на освобождаване на палестинци от израелски затвори.

Освен това САЩ се опитват да попречат на ескалация на други места в Близкия изток, след дни на американски въздушни удари срещу въоръжени групировки, съюзници на Иран, и нападения срещу корабоплаването в Червено море от свързаните с Техеран йеменски хуси.

Контролираните от „Хамас“ здравни власти на Газа казват, че най-малко 27 585 палестинци са загинали при израелската операция, а за хиляди други има опасения, че се намират под отломки в гъсто населения анклав. Около 107 са загинали през последните 24 часа. Израел съобщава за смъртта на 226 свои войници при офанзивата в Газа. Според палестински очевидци израелски танкове и самолети продължават да обстрелват и обсаждат райони около двете главни болници в Хан Юнис. Според Израел бойците на „Хамас“ използват болниците за прикритие, нещо, което ислямисткото движение отрича.

Последното убежище на избягалите от боевете палестинци, Рафах, беше засегнато от няколко удара тази нощ, съобщава се за няколко ранени сред бежанците, които не знаят къде да отидат, ако боевете ги последват. В същото време в импровизираните палаткови лагери в Рафах условията са нехигиенични, което предизвиква опасения за поява на болести.

Единственото примирие до момента през ноември миналата година продължи едва седмица. В замяна на това войната в Газа доведе и до ескалация на насилието на Западния бряг, където палестинците също се стремят към създаване на държава, отбелязва Ройтерс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук