Д. Добрев за ПП: Финансираха войната на Путин с 6 млрд. долара

0
сн. Кадър

„През 2022 година за един месец „Лукойл“ е платила над 400 милиона долара на режима на Путин. От 24 февруари до 31 декември сме платили над 5 милиарда долара само за петрол.“ Това заяви Делян Добрев на брифинг в парламента.

„Преди началото на войната „Лукойл“ България купува 15 млн. барела нефт на година, за тази година и 10 мес. от управлението на „Промяната“ е купил 80 млн барела. Три пъти повече нефт сме купували при управлението на Денков и Асен Василев и при война в украйна. След войната България започва да купува 3 пъти повече нефт от преди това! „, атакува той управляващите си (не) коалиционни партньори като ги обвини, че са подпомагали режима на Путин.

Бившият енергиен министър извади и таблица със сумите, които страната ни е дала за руски нефт от февруари 2022г до декември 2023 г. Той уточни, че макар да е имало и служебни министри 4-те най-големи месечни суми са по времето на „Промяната“. „През юни 2022 г, помните кой бе на власт, само за месец Лукойл е платил над 426 млн долара на режима на Путин. Почти половин милиард за месец“, каза Добрев. Втората по големина сума пак е по тяхно врме. И третата – над 384 млн долара. За целия период от 24 февруари до 31 декември са платени 5 796 749 977 долара, подчерта той.

Добрев попита какво са правили службуте у нас през това време.“Разследвали ли са кой в МС е работил България да плати повече от 10 млрд. лв. само за петрол на режима на Путин?“,попита депутатът от ГЕРБ. „Работили ли са службите защо Асен Василев отиде и заплаши ЕК, че ще блокира санкциите за Русия, ако не получим дерогация?“, добави той. 

“ С цялата си демагогия тези лидери на Промяната, четох Денков, Асен Василев, а сега ронят сълзи за Навални и се правят на най-големите зашитници на демокрацията“, гневен бе депутатът. 

И цитира „опорки“, които ПП са ползвали – бензинът и дизелът щрще станат по 4-5 лв, нямало да има дизел, Нефтохим Бургас ще затвори и освободи 200 хил работника… Нищо от това обаче не се е случило. 

Добрев изтъкна, че вече внасяме изцяло неруски нефт и това не е дало отражение на пазара на горива. „Тези 10 млрд. нямаше да ги даваме на Путин ако не бяха ПП, Денков и Асен Василев.

„Чувам, че някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй с технология на Westinghouse. Явно тези хора са евроатлантици само на думи за пред посолствата. Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари в последните две години купувайки руски газ през посредници и руски петрол. 

Вие не сте евроатлантици, а слуги на този режим-убиец и ако наистина блокирате проекта за нова мощност в Козлодуй ще ни дадете още едно доказателство за това“, напуса преди дни във фейсбук Делян Добрев. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук