Екоактивисти окупираха гора в близост до германския завод на „Тесла“

0
сн. АП

Екоактивисти започнаха днес да окупират гора в близост до германския завод на „Тесла“ (Tesla) в Берлин, за да се противопоставят на плановете за разширяване на американския гигант и последствията, които това би могло да окаже върху околната среда, предаде Франс прес.

Покачили се върху дърветата чрез на оборудване за катерене, екозащитниците построиха дузина къщички нависоко в една част от гората, която ще бъда унищожена заради плановете на „Тесла“. Това установиха днес на място журналисти от АФП.

Тази похват има за цел да затрудни властите при изтласкването на протестиращите и да попречи на работата. 

„Тесла“ подаде официално искане за разширяване със 170 хектара на „гига фабриката“ й, която понастоящем се простира върху 300 хектара на юг от Берлин. Целта е да се удвоят производството и броят на служителите.

Този проект „застрашава снабдяването на целия регион с питейна вода, климата и екологичния преход на транспортния сектор“, критикува днес в комюнике екологичната организация „Робин Худ“, която е сред организаторите на протеста.

Гига фабриката на „Тесла“, първата в Европа, отвори врати през 2002 година след процес на одобрение и двугодишно строителство заради процедурите, инициирани от местни екологични организации.

Опасенията на противниците на проекта са свързани основно с необходимото обезлесяване, значителното потребление на вода от промишления комплекс и увеличението на пътния трафик.

Бранденбург, регионът около германската столица, редовно е засегнат от суши през лятото.

Организаторите твърдят също, че тези действия са в подкрепа на жителите на община Грюнхайде, където е разположен заводът, 60 на сто от които гласуваха срещу проекта на „Тесла“ на консултативен вот в средата на февруари. 

Около 11 500 служители работят в завода на „Тесла“, който, според данни на компанията, произвежда над 250 000 електрически автомобила годишно, като дългосрочната цел е те да достигнат 500 000. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук