Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

0
сн. Пиксабей

В момента светът няма „надеждна“ защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник „Таймс“ един от авторите на специален доклад по темата.

Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, „разбират малко за това как работят техните системи“ и научните познания са „много ограничени“.  

Те са критични към компаниите за изкуствен интелект, защото не успяват да осигурят достатъчен достъп на инспекторите по безопасност. Първият международен научен доклад за усъвършенствана безопасност на ИИ беше поръчан от Великобритания на срещата на върха в Блечли парк през ноември. Подкрепен от OOН и Европейския съюз, панелът прегледа цялата актуална научна литература, за да даде ясна актуална оценка за състоянието на изкуствения интелект.

Това идва преди втората среща на върха за безопасността на ИИ в Южна Корея следващата седмица. се казва: 

„Нито един известен метод не предоставя надеждни гаранции или гаранции срещу щети, свързана с изкуствения интелект с общо предназначение“, се казва в категоричното заключение на доклада 

Йошуа Бенгио, един от „кръстниците на изкуствения интелект, който председателства панела, каза, че е „загрижен“ от заключенията и липсата на разбиране за технологията.

В интервю за „Таймс“ той каза следното: „Мисля, че има мъгла по пътя. Виждаме и красиви неща, които блестят в далечината. Така че може би основното послание на този доклад е, че трябва да инвестираме достатъчно, за да разберем какво се крие зад мъглата. За да се опитаме да извлечем ползите от лъскавите предмети, които се спотайват там“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук