ЕК обяви шести пакет за Западните Балкани в размер на 1,2 милиарда евро

0

Европейската комисия вчера обяви шестия инвестиционен пакет в рамките на икономическия и инвестиционен план на ЕС за Западните Балкани. Очаква се новият пакет да мобилизира 1,2 милиарда евро инвестиции, съобщи официалният сайт на ЕК. В рамките му ще бъдат подкрепени осем нови водещи инвестиции във водоснабдяването и канализацията, пречистването на отпадни води и железопътния транспорт, както и иновации и зелена трансформация в малките и средни предприятия.

Инвестициите ще бъдат реализирани в тясно сътрудничество с партньорите от Западните Балкани и международните финансови институции. 

„Нашият инвестиционен план от 30 милиарда евро за Западните Балкани дава резултати с този нов пакет от 1,2 милиарда евро. Той укрепва регионалните връзки с качествена инфраструктура и ни сближава, което е нашата крайна цел. Нашите партньори от Западните Балкани градят своето европейско бъдеще. Тези инвестиции, заедно с необходимите реформи и достъп до нашия единен пазар, ще подготвят икономиките на партньорите ни да се присъединят към нашия Съюз“, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Инвестиционният пакет от 1,2 милиарда евро включва 300 милиона евро безвъзмездни средства от ЕС от Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA III), допълнителни двустранни вноски от държавите членки на ЕС и Норвегия, заеми от международни финансови институции и принос от икономиките на страните от Западните Балкани. 

Новите водещи инвестиции попадат в три приоритета на Икономическия и инвестиционен план:  

  • Околна среда и климат: Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителна и канализационна инфраструктура в Черна гора и Босна и Херцеговина.  
  • Устойчив транспорт: Развитие на железопътната инфраструктура на коридор 10 с високоскоростната връзка Белград – Велика Плана, което ще позволи по-бърз пренос от пътници и товари в региона.  
  • Подкрепа за бизнес сектора: Стартиране на нов инструмент за иновации и зелена трансформация на предприятията в региона.

Досега ЕС е одобрил програми, които се очаква да мобилизират до 17,5 млрд. евро в инвестиции по Икономическия и инвестиционен план, включително 5,4 млрд. евро безвъзмездна европейска помощ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук