ЕК предлага мащабни нови инвестиции за цифрова инфраструктура

0
сн. АП

Европейската комисия (ЕК) предлага мащабни нови инвестиции в цифрова инфраструктура. Те целят да помогнат на Европейския съюз да изпълниплановете си за свързаност и да адресират силно фрагментирания пазар.

Телекомуникационният сектор страда от фрагментиран пазар, липсва единен пазар. Телекомуникационните фирми работят основно на национално равнище и всички ние виждаме, когато пътуваме из Европа, че има празнини, когато няма свързаност”, заяви Маргрете Вестагер, заместник-председател на Европейската комисия.

В ЕС например работят над 60 големи и средни телеком оператора. В САЩ и Китай големите играчи са само по трима. Така европейският сектор е поставен в неблагоприятна позиция преди фундаменталната промяна на пазара, подхранена от технологичното развитие на мрежите, заради невъзможността на десетките малки играчи да финансират промяната. Днес Комисията призна този факт и представи новата политика в т.нар. „Бяла книга“.

България също е пример за силно фрагментиран пазар. За да се промени това, са нужни инвестиции – най-вече в нова технологична инфраструктура. „Говорим за мрежа, за софтуерни услуги, за това, което ще ни помогне да се позволи технологично развитие. Питаме се имаме ли инфраструктурата и тези, които могат да го направят, имат ли възможността да го направят. И отговорът е не”, заяви Тиери Бретон, европейски комисар за вътрешния пазар.

Според ЕК инвестициите в инфраструктура ще помогнат и за технологиите на бъдещето – като автономни автомобили и телемедицината. Изследвания на пазара показват, че дигитализацията може да бъде ключов инструмент за растеж на икономиката.

Например общият принос може да достигне до 1 трилион евро добавени към европейските икономики. За да се реализират тези резултати обаче ще са нужни сериозни инвестиции и ЕК е готова с план. „За следващите 6 години 200 млрд. трябва да се инвестират. Ние сме либерали и предпочитаме да не използваме публични средства, а да използваме частни инвестиции, но искаме да създадем подходяща рамка, за да ги привлечем”, заяви Тиери Бретон.

Консолидацията на телеком пазарите ще позволи повече и по-качествени инвестиции, както и да се запази дигиталният суверенитет на Европа и да се засилвани нейната конкурентоспособност в сектор, който ще предопредели нашето бъдеще.

„Потребителите зависят от нашите мрежи, те ги използват всеки ден на работа, в училище, за каквото и да било, у дома, свързвайки се с общини, лекари и т.н. като граждани това е важно. И с това се надяваме, че този свят хвана вълната за бързо внедряване на високоскоростна свързаност. Така че, колкото по-добре, колкото по-силен сектор на телекомуникациите в Европа имате, толкова по-бързо можем да го внедрим и колкото по-бързо можем да се уверим, че цяла Европа е свързана и способна да прави иновации, да бъде конкурентоспособна с други части на света. Така че мисля, че има какво да спечелим от тази „Бяла книга“, заяви Лиз Фър, директор на Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук