ЕК предлага стратегия за развитие на европейското отбранително производство

0
сн. Пиксабей

Европейската комисия представи днес стратегия за развитие на европейското отбранително производство до 2030 г., която определя и показатели за отчитане на напредъка по поставените цели. Комисията предлага държавите от ЕС да придобиват съвместно поне 40 на сто от военното оборудване до края на десетилетието.

Според ЕК е необходимо до 2030 г. поне 35 на сто от европейската търговия със средства за отбрана да бъде с европейско производство. Другите две цели са половината бюджет за обществените поръчки в областта на отбраната в ЕС в следващите пет години да бъде насочен към европейско производство, а до 2035 г. този дял да достигне 60 на сто.

Ще бъдат подпомогнати инвестиции от държавите в ЕС и европейската отбранителна индустрия в разработването и пускането на пазара на най-съвременни отбранителни технологии и способности. Предложени са също мерки за сигурността на доставките, както и за осигуряване на достатъчен бюджет, включително с подкрепата на Европейската инвестиционна банка. Комисията насърчава развитие на сътрудничеството за военно производство с Украйна.

За да повишат готовността на европейската отбранителна промишленост, държавите от ЕС трябва да инвестират повече, по-добре, заедно и европейски, посочва комисията. Европейската програма за отбранителни инвестиции ще привлече 1,5 милиарда евро от бюджета на ЕС до 2027 г. за повишаване на конкурентоспособността. Предвижда се обособяването на фонд за улеснен достъп до дългово или капиталово финансиране за малки и средни предприятия в отбранителното производство. Комисията разглежда възможността за целите на европейската отбранителна промишленост да бъдат използвани и част от лихвите върху запорираното със санкциите на ЕС заради войната в Украйна руско имущество.

Предложенията на ЕК имат законодателен характер, се пояснява в съобщение на комисията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук