ЕК предоставя 50 млн. евро на Северна Македония за продължаване на реформите

0
сн. АП

Европейската комисия съобщи, че е предоставила 50 милиона евро заем на Република Северна Македония за справяне с последиците за икономиката от неотдавнашната енергийна криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна.

Заемът ще подкрепи макроикономическата стабилност и ще осигури по-нататъшни реформи, свързани с програмата на Международния валутен фонд за Северна Македония. Страната ще бъде подкрепена по този начин да напредне по пътя към ЕС, се посочва в съобщението.

Според ЕК Северна Македония е изпълнила политическите ангажименти, договорени с ЕС за отпускането на заема. Страната е постигнала напредък със създаването на независим фискален съвет за бюджета и с подобряване на управлението на бюджетните инвестиции. За да увеличи бюджетните приходи, Северна Македония прие мерки за разширяване на данъчната основа, правителството постигна допълнителен напредък за изсветляване на икономиката и взе мерки за енергийната ефективност, укрепи съдебната система с нова стратегия, се допълва в съобщението.

Комисията уточнява, че при продължаване на реформите се предвижда възможност Скопие да получи още 50 милиона евро по тази програма. От 2020 г. ЕС е изплатил около 210 милиона евро за Северна Македония, в които се включва и обявената днес сума.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук